Belföld

Nézőpont: Márki-Zay Péter legyőzhető

Fél évvel az őszi önkormányzati választások előtt a hódmezővásárhelyiek 46 százaléka - a válaszadók szűk többsége - nem szeretné, hogy továbbra is Márki-Zay Péter legyen a város polgármestere, ezzel szemben 42 százalékuk a továbbra is őt támogatja - derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

Nézőpont: Márki-Zay Péter legyőzhető
A polgármester a Fidesz-KDNP népszerűségét sem tudta megtörni a városban
Fotó: Internet

Márki-Zay Péter elutasítottsága mögött több ok húzódik, ezek közé sorolható, hogy a megkérdezettek 44 százaléka szerint a polgármester ideje túl nagy részét tölti országos szintű politizálással, de megítélését ronthatja az is, hogy a vásárhelyiek 34 százaléka szerint bevándorláspárti - olvasható a felmérés összegzésében.

Az intézet szerint a regnáló városvezető újraválasztási esélyeit rontja, hogy a polgármester által régebben vezetett, otthonszüléssel foglalkozó cég felelőssége felmerült egy újszülött halála ügyében. A hírről a városlakók túlnyomó többsége (88 százaléka) hallott, és mindössze 43 százalékuk szerint nem felelős a Márki-Zay Péter által korábban vezetett cég az újszülött haláláért.

Az intézet felmérése alapján leszögezhető: a polgármester tavaly február óta csökkenő népszerűségével szemben látható, hogy a Fideszhez és a kormánypárthoz köthető politikusok támogatottsága magas. Lázár János és Orbán Viktor a két legnépszerűbb politikus Hódmezővásárhelyen, mindkettőjüket a helyiek fele szeretné fontos pozícióban látni.

A városban a Fidesz-KDNP népszerűségét sem tudta megtörni Márki-Zay Péter, ugyanis a biztos szavazók fele (49 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy a kormánypártokkal szimpatizál. A tavaly áprilisi választásokon a Fidesz-KDNP 46, 8 százalékot szerzett, tehát azóta még növelni is tudta táborát. Ezen felül valamekkora tartaléka még ezen felül is lehet a kormánypártoknak, mivel a biztos szavazók harmada még bizonytalan, vagy nem árulja el preferenciáját - valószínűsítették. 

A Nézőpont Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása 500 ember telefonos megkérdezésével készült.