Belföld

Soltész: Őrizzük meg keresztény szigetként térségünket

Őrizzük meg keresztény szigetként térségünket, Közép-Európát - jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Baranya megyei Szemelyben, a Magyar-Horvát Kultúra Házának alapkőletételi ünnepségén.

Soltész: Őrizzük meg keresztény szigetként térségünket
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b) beszédet mond a Magyar-Horvát Kultúra Háza alapkőletételi ünnepségén. Mellette Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője (k) és Kumli József (független), Szemely polgármestere
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Soltész Miklós köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kormány számára legalább olyan fontosak a vidéken élők, mint a városlakók, és hasonlóan fontos a magyarországi nemzetiségekkel való együttélés erősítése.

A politikus a többi között a kormány előtt álló feladatok közé sorolta a kultúrházak, temetők, elhagyott plébániák és lelkészségek megújítását. Egyúttal bejelentette, hogy a szintén Baranya megyei Máriakéménd katolikus kegytemplomát 60 millió forintos állami támogatás segítségével újítják fel.     

A migrációs válság görögországi fejleményeiről szólva Soltész Miklós arra szólított fel, hogy őrizzük meg keresztény szigetként térségünket, Közép-Európát.     

A szemelyi Magyar-Horvát Kultúra Háza a község már meglévő mintegy 140 négyzetméteres kultúrházának 350 négyzetméteres bővítésével és felújításával készül el, a tervek szerint az év végére. A beruházáshoz a magyar kormány 80 millió forintos támogatást nyújt.     

Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a szemelyi fejlesztés szimbolikus és egyben mintaszerű is. A kulturális alapellátás kiterjesztésének összehangolását felügyelő miniszteri biztos a Magyar falu programra is utalva rögzítette: szükség olyan programokra, amelyek a falvak népességét segítik. A horvát-magyar kultúra együttélésére és a falusi, közösségi létformára a jövő szempontjából is értékként kell tekintenünk - hangoztatta Hoppál Péter.     

Kumli József, Szemely független polgármestere a kormányzati támogatást megköszönve jelezte, hogy szükségessé vált a mára elavult épület felújítása és bővítése.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom