Belföld

Meggyűlt a baja a számokkal a Népszavának

A Népszava pénteken Gyilkosságban is vezetünk címmel közölt anyaga téves számokat tartalmaz a százezer lakosra jutó szándékos, befejezett emberölések arányáról. Az Országos Rendőr-főkapitányság azonban kijavította a Magyarországot rossz színben feltüntető írást.

Meggyűlt a baja a számokkal a Népszavának
Téves adatokat közölt a Népszava
Fotó: Pixabay

A napilap 2016-os Eurostat adatokra hivatkozott a cikkében, csakhogy ezek téves számokat tartalmaznak. Ráadásul nem ez az első alkalom - írja a police.hu.

A Népszava szerint a százezer főre jutó, befejezett emberölések száma hazánkban 2,07, ami az egyik legrosszabb arány az Európai Unióban - azonban ez nem igaz.

Az ORFK a tényszerűség kedvéért közölte a valós számokat. A rendőri eljárásban regisztrált szándékos, befejezett emberölések száma 2016-ban 96 volt. Százezer lakosra lebontva (9,79 millió lakossal számolva) az arány 0,98. 2018-ban 78 szándékos befejezett emberölést regisztráltak, a százezer lakosra jutó arány így 0,79.

2010 óta az emberölések száma ráadásul csökkenő tendenciát mutat - ellentétben a napilap cikkében megjelentekkel. A tavalyi évben a magyar rendőrök minden emberölést felderítettek, egyetlen elkövető sem maradt ismeretlen.

Az ORFK hozzátette, az Eurostat oldalán közzétett adatok hitelessége megkérdőjelezhető, hiszen téves számokat közöltek például a magyar rendőrség létszámadatai tekintetében is.