Belföld

Újabb leirat említi Portik és Gyárfás közös titkát

Rendőrrel, ügyésszel vagy politikussal akart összejönni 2003 környékén Portik Tamás és ebben kérte Gyárfás Tamás segítségét, aki segítőkésznek mutatkozott, mert érezhetően tartott a bűnözőtől - legalábbis ez derül ki egy újabb, napvilágra került dokumentumból, amely azoknak a beszélgetéseknek a leirata, amelyek az egykori Energol- vezér és a Nap TV egykori tulajdonosa között zajlottak.

- Jó estét! Én vagyok, ö, ö, ö druszája, a druszája, Tamás, a, a, a hegyről, a Gellért hegyi házról, régebbről, két percet szeretnék beszélni - így kezdődik annak a beszélgetésnek a leirata, amelyet a két férfi még 2003-ban folytatott, amikor Portik felkereste Gyárfás Tamást az otthonánál, a vele folytatott beszélgetést pedig rögzítette. Minderről pedig azért tudunk, mert az Index birtokába került egy 32 oldalas, Portik és Gyárfás közötti beszélgetéseket tartalmazó leirat, amely annyiban különbözik a korábbi, hasonló dokumentumoktól, hogy ebből sokkal tisztában kivehető, mi hangzott el, kevesebb helyen van érthetetlen mondat.

„Azért is különleges leiratról van szó, mert – ahogy Portik bemutatkozásából is kitűnik – ezt a felvételt akkor rögzítette a bűnöző, amikor véget ért hat éven át tartó bujkálása. Ahogy és amiről beszél, az egy paranoiás, vagyonvesztett, befolyásos kapcsolatok nélküli ember benyomását kelti” - írja az Index.

Mint ismert, Portik Tamás a hazai szervezett bűnözés ismert alakja, az Energol nevű cég egyik egykori vezetője, akit 2012-ben letartóztattak, jogerősen elítéltek, és jelenleg is börtönbüntetését tölti. Fenyő János 1998-as meggyilkolásának ügyében meggyanúsították, mint felbujtót.

Gyárfás Tamás médiavállalkozó, az úszószövetség egykori elnöke, akit szintén a Fenyő-ügyben gyanúsítottak meg, mint felbujtó.

Arról már korábban is esett szó a sajtóban, hogy a Fenyő-ügy bizonyítékai között olyan hangfelvételek vannak, amelyeket Portik rögzített titokban, amikor Gyárfással és másokkal beszélgetett. Az Index birtokába került leiratok is ezen beszélgetéseket tartalmazzák.

Az 1990-es évek közepén Portik a Nap Tv tulajdonosának Gellért hegyi házát bérelte (innen a cikk eleji utalás a Gellért hegyre), innen a kapcsolat közte és Gyárfás között. Portik az energolos ügyek miatt 2003 tavaszáig bujkálni kényszerült, de hat évig az egyik legkeresettebb bűnöző volt.

„Alvilági körökben azt gyanítják, hogy a rendőrség tudta, merre van, de rendőrségi források szerint jól konspirált, ezért nem tudták megfogni a bujkálása idején. Az már csak 2012-ben derült ki, hogy több alvilági gyilkosságot, Prisztás József megölését, az Aranykéz utcai robbantást is a számlájára írnak, és a gyanú szerint benne van a keze Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolásában is. A Fenyő-ügyben tavaly Gyárfás Tamást gyanúsította meg a rendőrség felbujtással, ekkor ért tehát össze a két férfi története, noha azt már a kétezres években lehetett tudni, hogy a Nap Tv tulajdonosának és Portik élettársának egy közös ingatlanügylete is volt” - emlékeztet az Index, amely a birtokában lévő beszélgetések leiratára hivatkozva számol be a két férfi beszélgetéseiről.

A lap szerint Gyárfás tudta, hogy Portik körözés alatt állt, merthogy meg is kérdezte tőle a beszélgetésük elején, hogy már legálisan van-e itthon (mármint Magyarországon), mire az energolos rögtön a tárgyra tért: „Nem, hát, meg, meg, me, elmondom, mi van, azért jöttem hozzád, nekem azt mondtad egyszer, hogy segítesz nekem, pénzt nem adsz soha, ne kérjek tőled egy forintot se, másba ha tudsz segíteni, akkor segítesz”. Ezt követően abban kérte Gyárfás segítségét, hogy haza tudjon menni a családjához.

Az Index úgy tudja: a bujkálással töltött hat év alatt Portik az egyik legmegbízhatóbbnak tartott emberén keresztül üzent a rendőröknek, hogy hajlandó lenne több ügyről is információkat adni, ha kedvező elbírálásban részesül és elsimítják az ügyeit. Próbálkozása azonban nem járt sikerrel.

Ezután szóba került, hogy Portik gazdasági ügyei elévültek, Gyárfás pedig arról kezdett el beszélni, hogy nekik nincs semmi közös titkuk. Portik meglepődve kérdezett vissza: "Nincs semmi titkunk?" "Persze" – vágta rá Gyárfás, mire Portik tovább értetlenkedett. "Nekünk, kettőnknek? Én szerintem sokat tettem érted" – mondta. Aztán arra utalt, hogy ha Gyárfás úgy gondolja, nincs közös titkuk, akkor feleslegesen is jött el hozzá.

De nekem így, nekem így nincs értelme téged zavarnom, én ugyanis én azt gondolom, hogy te az én mentorom vagy, aki vigyáz rám, én elvégeztem a munkát, én megcsináltam, egy ruppót nem kértem től, nem kértem tőled. Te nagyon jól tudod, hogy nekem olyan sok melómba került, annyi problémám volt utána azokkal az emberekkel”.

Gyárfás erre azt válaszolta neki:

Én még mindig nem tudom, miről beszélsz”.

Utána ezt többször megismétli Gyárfás, mondván, nem tudja, Portik milyen munkáról beszél. Végül Portik megjegyzi: "Nem is tudod, miről van szó, jól van." Aztán azzal nyugtatja Gyárfást, hogy eszébe sincs őt betechnikázni (rögzíteni a beszélgetést), pedig meg lenne rá az eszköze.

Gyárfás még többször megismételte, hogy "tényleg nem tudja miről van szó", de ennek ellenére felajánlotta a segítségét. "El akarsz mindent felejteni. (...) Én, nem, mindig is tisztelettel voltam irántad, sose zavartalak, hat éve úgy élek, mint egy állat, kérlek szépen, én állandóan utazom, tizennyolc útlevelem van" – magyarázza neki Portik, amire Gyárfás így reagál: "Én azt mondom neked, segítek neked, amit tudok, azért mert egy szimpatikus ember vagy, és ezeket meg kell becsülni."

Portik azt kérte Gyárfástól, hogy szerezzen neki egy olyan embert, aki megbízható, aki nem árulja el. Rendőrt, ügyészt vagy politikust. "Hát neked csak van egy olyan embered, vagy barátod, vagy kollégád, vagy lekötelezetted, hát hatalmas ember lettél" – magyarázta neki Portik, majd arról beszél, hogy Gyárfásnak politikusok vannak a zsebében, de ezt a Nap Tv producere tagadta, mondván, ezekkel az emberekkel csak jó a viszonya, de nincsenek a zsebében, idézi az Index a leiratot.

Gyárfás egy későbbi pillanatban aggodalmát fejezte ki, hogy összefüggésbe kerül a neve a Fenyő-gyilkossággal. Szó szerint ezt mondta Portiknak: „Jó, de itt ránk, itt, itt feltételeztek közöttünk olyan összefüggéseket, ami abszurdum”.

Mire Portik azt felelte, hogy "megint arról beszél az egész város", Gyárfás pedig rávágja: "De hát nekem azt nem köllött végezni, állítólag nekik nem végezték el, tehát hogy...", majd a mondatot be sem fejezve Portik közli: "Ez így igaz, ha rajtam dőlne el, és ha én bemegyek, és most félreértés ne essék, soha nem fogok ilyet tenni, nyugodj meg."

A felvételeken Portik utalgatott valami közös titokra, ami a szövegkörnyezet szerint a Fenyő-gyilkosság is lehet, ahogy arra is, hogy Gyárfásnak is kellemetlen lenne, ha őt emiatt elővenné (a rendőrség). Gyárfás korábban már elmondta a kiszivárgott felvételek apropóján: ő úgy érezte, Portik a Fenyő-üggyel akarta zsarolni, és mivel a gyilkosság után az ő nevét is emlegették, mint lehetséges felbujtót, ezért tartott attól, hogy az olajos bűnöző besározhatja őt a rendőrségen. Gyárfás azzal védekezik, hogy ha valóban ő lett volna a felbujtó, akkor Portik nem így beszélgetett volna vele, neki pedig legalább egyszer el kellett volna ismernie, mit tett.

Ezúttal azonban Portik tett egy érdekes megjegyzést: "Tudom, hol az ember, aki csinálta", ami utalhat arra is, hogy Gyárfás értésére akarta adni, ismeri a Fenyővel végző bérgyilkost. Később arról beszélt, hogy "hat hónapot izzadt", hogy "ezt megcsinálja neki".

És azért, csak azért csináltam meg neked mindent, mert olyan nagy embernek tartalak” - mondta Portik, Gyárfás pedig megismételte, nem tudja, miről van szó.

Függetlenül attól, hogy én nem tudom, hogy te mit csináltál, azt tudom, hogy én bármiben örömmel segítek, ha tudok” - válaszolta a médiamogul.

Portik a beszélgetés során felajánlotta, ha segít neki Gyárfás abban, hogy ne szorongassák a hatóságok, akkor cserébe ad valami "apróságot". Nem pénzre, hanem információra gondolt, utalva arra, hogy feldobna valakit, feltehetően egy másik bűnözőt. Egy ügyet is említett Portik, mégpedig a fideszes és kisgazda politikusok lakásainál történt robbantásokat, arra utalgatva, hogy a robbantásokat a kisgazdapártból rendelték meg és ismeri az embert, aki csinálta – írja az Index.

Az, hogy Portiknak szüksége van felsőbb kapcsolatra, többször visszatérő téma lesz beszélgetései során. Felvetette például, hogy tudja, Gyárfás jóban van Kiss Ernővel, aki a beszélgetés idején a 13. kerületi rendőrkapitány, a kilencvenes években pedig annak a Központi Bűnüldözési Igazgatóságnak (KBI) a vezetője volt, amelyik éppen a Portik-féle energolos kör után nyomozott. Gyárfás elmagyarázta neki, hogy valóban jóban van Kissel, de abban Portik téved, hogy Kiss a zsebében lenne. "De én nem is őt akarom, csak mondom, hogy ha hátha van egy ilyen a zsebedben, erre, ezért jöttem" - magyarázta Portik, mire Gyárfás megismételte: "Zsebembe senki nincs." "Hidd el, nekem mindenkivel olyan a kapcsolatom, hogy korlátozott" – bizonygatta Portiknak.

Gyárfás felvetette, hogy összehozza őt egy újságíróval, akit amúgy mindketten ismernek. Az újságíró nevét hallva Portik odaveti Gyárfásnak, hogy ő rendszeresen küld ennek az újságírónak ajándékokat, jóban van vele. Arról is beszél Portik, hogy ez az újságíró azonnal bemegy a nemzetbiztonsághoz. "Ők adnak nekem egy garanciát" - mondta az energolos, utalva a titkosszolgálatra. (Tehát lényegében Portik arról beszélt, hogy az újságíró, aki szerinte a titkosszolgálathoz van bekötve, az információval egyből a szolgálatokhoz menne, a titkosszolgák pedig Portik szerint garanciát adnának neki arra, hogy ne legyen baja. Ez annak fényében érdekes, hogy Portik évekkel később találkozott is polgári titkosszolgálat akkori vezetőjével, Laborc Sándorral.)

A titkosszolgálatot aztán újra szóba hozták. Gyárfás megkérdezte tőle, hozza-e össze Tóth Andrással (aki annak idején MSZP-s politikus volt, a titkosszolgálatokat felügyelte), de Portik ebből nem kér. "(...) úgymond a titkosszolgálat engem nem tud beépíteni sehova, mert azt mondják, hogy ők dolgoznak titkos adatokkal" – magyarázta Portik, de nem teljesen érthető, mire gondolt.

Az Index szerint a leirat arról árulkodik, hogy Gyárfás tartott Portiktól, aki viszont agyba-főbe dicsérte a Nap Tv tulajdonosát. Portik szavai és megnyilvánulásai megerősítik azokat az értesüléseket, hogy a kétezres évek közepe felé már sem akkora tőkéje, sem akkora befolyása nem volt, mint a kilencvenes évek derekán. Bár Portikot 2012-ben kapták el, de ezek szerint a kétezres éveket végig abban a tudatban élte le, hogy a kilencvenes évek nagy port kavart gyilkossági ügyeiben elővehetik, ahogy ez később meg is történt.

Az Index megkereste Gyárfás Tamást is az újonnan megszerzett leiratok miatt. Elmondta, hogy a korábbi beszélgetésekhez hasonlóan ezúttal is Portik arra törekedett, hogy kiprovokáljon tőle egy olyan mondatot, miszerint neki köze lenne a Fenyő-gyilkossághoz. Ám ahogy akkor is elmondta Portiknak, úgy most is csak azt tudja mondani, ez abszurdum. "Neki is mindenkor cáfoltam, hogy közöm lenne a gyilkossághoz" – mondta Gyárfás. Arról is beszélt, hogy bár Portik valóban megkérte arra, hozza őt össze rendőrrel, ügyésszel vagy politikussal, de ennek a kérésének nem tett eleget.