Belföld

Összefogás a migráció ellen

Megjelent a kormány Afrika-stratégiája, alapelve a helyben segítés

A humanitárius segítségnyújtás mellett a gazdasági és diplomáciai kapcsolatok erősítésével segítené a magyar kormány Afrika szubszaharai régióját. A Hungary Helps programot már kiterjesztették egyes afrikai országokra, a mostani tervek kiegészíthetik ezeket a törekvéseket.

Összefogás a migráció ellen
A kormány a bevándorlással szemben a helyben segítés politikáját hirdette meg, ezért hozta létre a Hungary Helps programot
Fotó: Facebook

A kormány szubszaharai térséggel kapcsolatos külgazdasági és külpolitikájának alapvetése, hogy az onnan érkező migrációt az egyes országok gazdaságának fejlesztésével, munkahelyek teremtésével, a megélhetés helyben történő biztosításával lehet hatékonyan kezelni. Ezért egyetért azzal, hogy új alapokra szükséges helyezni Magyarország külpolitikai és külgazdasági jelenlétét az afrikai kontinensen – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent, az Afrika-stratégiáról szóló határozatból. A kabinet feladatokat szabott a külgazdasági és külügyminiszter számára, ezeket is részletezi a dokumentum.

Megvizsgálják például, hogy az érintett régióba exportáló magyar cégek előtt milyen adminisztratív akadályok állnak, milyen technikai problémákkal szembesülnek tevékenységük során, majd ezek megoldásáról kormányközi egyeztetéseket kezdeményeznek. Áttekintik az Afrikába irányuló exporthoz kapcsolódó forgalomba hozatali eljárások jogszabályi környezetét, a hatósági gyakorlatot, és amennyiben szükséges, sor kerülhet az egyszerűsítésekre. Évente terveket készít a tárca ezentúl a kormány számára Magyarországnak  a szubszaharai Afrikában megvalósítandó nemzetközi fejlesztési, így különösen a vízgazdálkodás, az infrastruktúra-fejlesztés, a biztonság, illetve a kiberbiztonság, továbbá a mezőgazdaság, az egészségügy és az orvostechnológia ágazataiban megvalósítandó projektjeire. Külön program is indul majd a magyar vállalkozások régiós befektetésének támogatására, a tervek szerint már az idén nyáron, őszre pedig az Innovációs és Technológiai Minisztériumának és az Emberi Erőforrások Minisztériumának közreműködésével felmérik azokat a szakképzési, felnőttképzési és felsőoktatási kapacitásokat, amelyek vállalati együttműködésben a szubszaharai régió felé felajánlhatók. Mivel valamennyi szegmens esetében ütemterv és költségfelmérés is lesz, feltételezhető, hogy a kormány jelentős támogatást is tervez az Afrika-stratégia végrehajtására. A jövő évi költségvetés készítése során is felmerülhet ez a kérdés.

A határozat szerint ugyancsak célkitűzés, hogy a Stipendium Hungaricum programban részt vevő hallgatók megismerjék a tanulmányaik szempontjából releváns hazai vállalatokat, erre külön forrásokat szán az állam, akárcsak a békefenntartói jelenlétre és a diplomáciai kapcsolatok erősítésére. A külügyi tárca – más minisztériumokkal közösen – még az idén megvizsgálja a térségbeli szakdiplomata- és diplomatahálózat bővítésének, különösen egy elefántcsontparti külgazdasági attasé álláshely létesítésének lehetőségét. A stratégia és Magyarország afrikai tevékenységének népszerűsítése érdekében kétévente Budapest Afrika Fórumot tartanak majd, és tanácsadói csoport is alakul.

A kormány a bevándorlással szemben a helyben segítés politikáját hirdette meg, ezért hozta létre a Hungary Helps programot, részben az üldözött keresztények támogatásáért. Az alapvetően a közel-keleti válságrégiókban aktív kezdeményezést már kiterjesztették egyes afrikai országokra, a mostani, alapvetően gazdaságfejlesztési tervek kiegészíthetik ezeket a törekvéseket.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom