Belföld

Karácsony csúsztat a zuglói Fidesz szerint

Vágó Gábor LMP-s átláthatósági biztos lapunknak azt mondta, nem volt dolga a botrányos parkolási szerződéssel, az egymilliárdos veszteségről is csak most értesült

Karácsony Gergely polgármester nem csupán kezdeményezője volt a fizetős parkolásnak Zuglóban, hanem az üzemeltetés külső szereplőnek történő kiszervezése is az ő és stábja elgondolása volt – mutatott rá lapunknak a Fidesz polgármesterjelöltje.

Karácsony csúsztat a zuglói Fidesz szerint
A zuglói polgármester egyre többet kénytelen magyarázkodni
Fotó: Bodnár Patrícia

A két év alatt egymilliárd forintnyi veszteséget okozó zuglói parkolási botrányban Karácsony Gergely (Párbeszéd) polgármester azzal próbálta hárítani a felelősségét, hogy tartózkodott, amikor az üzemeltetés kapcsán az olcsóbb ajánlattevőt kizárta a képviselő-testület. Ezzel vélhetőleg azt a benyomást akarja kelteni, mintha maga nem támogatta volna a fizetős parkolás bevezetését, azt csupán az általa alaptalanul említett Fidesz–MSZP „mutyi” kényszerítette rá. Holott ez tényszerűen nem igaz, Karácsony érvelése szánalmas mosakodás – mondta lapunknak Jelen Tamás, a Fidesz választókerületi elnöke. A XIV. kerületi Fidesz-frakció szerint a polgármester nem csupán kezdeményezője volt a fizetős parkolásnak, hanem a „megoldás”, vagyis az üzemeltetés külső szereplőnek történő kiszervezése is az ő és stábja elgondolása volt – mutatott rá Jelen. Hozzátette, Karácsony a szavazáskor a parkolást érintő kérdésekben háromszor voksolt igennel, kétszer pedig tartózkodott.

Miután napvilágot látott, mekkora az előterjesztése nyomán bevezetett rendszer vesztesége, Karácsony az ATV-ben úgy próbálta saját felelősségét tompítani, hogy azt állította, éppen a parkolás körüli anomáliák miatt vált meg jegyzőjétől. Ám Jelen szerint ez ismét csak csúsztatás. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt ugyanis 2015. október 16-án kezdett hozzá a parkolási rendszer előkészítéséhez, 2017. szeptember 1-jén vezette azt be, a jegyzőtől viszont csupán 2018 augusztusában vált meg – fűzte hozzá Jelen, megjegyezve, a mai napig is Karácsony hivatalában ül a botrányos szerződés előkészítésében kulcsszerepet játszó aljegyző, a pénzügyi irodavezető, valamint továbbra is megbízási szerződéssel foglalkoztatják a közbeszerzési szakértőket, akik oly csúnyán „benézték a számokat”. Legfőképpen azt, hogy a győztesnek hirdetett cég más kerületekkel összevetve tizenháromszoros pénzt kér.

A zuglói polgármester az LMP-nél is kiverte a biztosítékot. Részint mert Karácsony nem szavazta meg a Fővárosi Közgyűlésben azt az LMP-s indítványt, amely szerint a parkolás a kerületektől fővárosi hatáskörbe kerülne, részint azért, mert az MSZP-s Horváth Csaba a zuglói polgármester védelmére kelt. A parkolási rendszerről azt mondta, „úgy tökéletes, ahogy van”.

A botrány által gerjesztett ellenzéki zűrzavart tovább árnyalja, hogy az LMP EP-listavezetője éppen az a Vágó Gábor lett, akit Karácsony „átláthatósági biztosként” foglalkoztatott. Vágó fő feladata a közbeszerzések tisztaságának ellenőrzése volt. Ám a „helyi ombudsman” nem észlelte a parkolási anomáliákat, mint lapunknak elmondta, a szerződés megkötése idején még nem dolgozott az önkormányzatnál. Ráadásul munkája csak arra terjedt ki, hogy a közbeszerzések a lakosság számára átláthatóak, közérthetőek legyenek. Szerinte ez megvalósult, az egymilliárd forintos veszteségről pedig ő is csak most értesült. 

Karácsony Gergelynek vállalnia kell a felelősséget az általa felállított és pénzszivattyúként működő parkolási rendszerért -olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményben. Továbbá kiemelte a Fidesz Zuglói Szervezete, hogy Karácsony nem bújhat mások háta mögé, választ kell adnia arra, hová tűnik a pénz és kik azok, akik gazdagodnak a zuglói polgárok kárára.
Választ kell adnia arra, hogy neki és az őt támogató MSZP-nek milyen kapcsolata van azokkal, akik meglopják a zuglói polgárokat.
Azért, hogy ezekre a kérdésekre megtudják a választ, vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a zuglói Fidesz.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony hiába magyarázkodik parkolásügyben

ĀA polgármester volt a fizetős várakozás kezdeményezője Zuglóban, az emberei tárgyalták le a szerződést, és ő terjesztette elő a költségvetésben az idei háromszázmilliós veszteséget