Belföld

Baranyi: Ujhelyi házfelújítását a Szeviép finanszírozta, bármit is állít a politikus

Valakiknek érdekében állt a Szeviépre tolni a felelősséget a spanyol multi helyett - mondta Baranyi Sándor, a Szeviép egykori vezérigazgatója, aki állítja: az Ujhelyi István és Botka László által támogatott, azóta szintén becsődölt spanyol multi alvállalkozójaként ők is károsultjai annak a nem-fizetési láncolatnak, amely az alvállalkozókat is sújtotta.

Baranyi: Ujhelyi házfelújítását a Szeviép finanszírozta, bármit is állít a politikus
Ujhelyi István
Fotó: mh

Baranyi fenntartja korábbi állítását is: Ujhelyi István szőregi házát egy közbeiktatott cégen keresztül a Szeviép finanszírozta. A Délmagyarnak adott interjúban az egykori vezérigazgató leszögezte: nagyon csodálkozna, ha a képviselő számlákkal tudná cáfolni az állításait. „Amelyekre ugyanis 2004-ből hivatkozik, mint villanyszerelés és szigetelés, azok összességében csak 500 és 300 ezer forintról szólnak. A Szeviép az azóta szintén felszámolás alatt álló MABE-ÉPKER Kft.-nek adott 38 millió forintot kölcsön, és az engedményezésről dokumentumok is rendelkezésre állnak. A szőregi ház felújítása ebből a pénzből lett finanszírozva, de az könnyen előfordulhat, hogy a hatalmas badacsonytomaji nyaralójára is jutott belőle” - mondta Baranyi, hozzátéve: annak is biztosan van valami oka, hogy a nyilvánosság eddig nem tudott róla: Ujhelyinek Badacsony térségében van egy nagy ingatlana.

Baranyi korábban arról is beszélt: a Tisza M43-konzorcium spanyol fővállalkozója a baloldali politika nyomására került helyzetbe. A térség azonban mégis Szeviép-ügyről beszél. Az egykori vezérigazgató szerint az érintetteknek kényelmes volt a Szeviépről beszélni, és az ő cégét okolni a csődért, noha a konzorciumban a nagy pénzek a baloldali politikusok által helyzetbe hozott spanyol multihoz kerültek. „Ennek a cégnek idehaza nem voltak eszközei, forgótőkéje és szakemberállománya, normális helyzetben nem is nyerhettek volna. Nekünk is csak akkor fizettek a munkákért, ha a megrendelő magyar állam már fizetett nekik. Vagyis részfinanszírozni sem tudták a projektet, miközben mi sávosan, folyamatosan fizettük az alvállalkozóinkat. Tehát az akkori baloldali kormány és a spanyolok károsultjait találjuk ebben a történetben: a baloldali kormány 2009-ben a megszorítások miatt egyszerűen nem fizetett az elvégzett munkákért. Botka és Ujhelyi uraknak ezután pedig jól felfogott érdekük volt, hogy ez Szeviép-ügy legyen, és ne a spanyol multi felelősségéről essen szó a nyilvánosságban” - emelte ki Baranyi, ismételten megállapítva: a baloldali kormányok alatt a fővállalkozói cégek kiválasztása nem tisztán közbeszerzési verseny eredménye volt. „Az, hogy egy ismeretlen, névtelen cég megjelent ezen a piacon és pozíciót fogott, csak rendkívül erős politikai döntés eredménye lehetett. A baloldalnak tehát öröm az ürömben, hogy ezt az ügyet Szeviép-problémaként tárgyalhatta a nyilvánosság, nem pedig a spanyol multi felelősségeként, amelyet Ujhelyi és Botka hozott az országba” - mondta.

Az úgynevezett Szeviép-károsultak állam általi kártalanításának Baranyi szerint nem politikai okai voltak, hanem az, hogy a mostani kormányzati döntéshozók pontosan átlátták, a csődhöz vezető események tényleges oka az, hogy az akkori baloldali kormányzat nem fizetett a megrendelt munkákért. Ilyen értelemben teljesen jogosnak tartja a kártérítést, mert az állam végül kifizette azt, amit akkor és időben nem tett meg a baloldali kormány.

Baranyi a Délmagyarnak elmondta: dokumentumokkal bizonyította, hogy a MABE-ÉPKER Kft.-n keresztül kölcsön formájában jutott pénz Ujhelyi István házfelújítására, amely dokumentumból pontosan látszik, hogy a Szeviép 38 millió forintot nyújtott kölcsönként a MABE-ÉPKER Kft. részére 2008. június 5-én.

Fidesz-KDNP: Várjuk Ujhelyi István válaszát a ház és balatoni nyaraló felújításra

Továbbra is tisztáznia kell magát és újabb kérdésekre is válaszolnia kell Ujhelyi Istvánnak, a szocialisták európai parlamenti képviselőjének, miután további információk kerültek napvilágra házának és balatoni nyaralójának felújításáról - mondta Nacsa Lőrinc a kormánypártok képviseletében szerdán újságíróknak.

A kereszténydemokrata országgyűlési képviselő a Szeviép egykori vezérigazgatójának a nyilatkozatára hívta fel a figyelmet, amely szerint Ujhelyi István hiába tagadja, hogy a Szeviép újította volna fel szőregi házát és nagy badacsonytomaji nyaralóját.

"Akkor most újra megkérdezzük Ujhelyi Istvánt: hogy volt ez a ház- és balatoni nyaraló-felújítás?" - hangsúlyozta, egyben arra kérte a szocialisták európai parlamenti képviselőjét, hogy ha cáfolni tudja az állításokat, akkor azt szerződések és számlák felmutatásával tegye. "Ne csak pár százezres számlákat lobogtasson", ami nyilvánvalóan nem fedezi a ház és a nyaraló felújítását - fűzte hozzá.

Az európai parlamenti választások küszöbén a magyar embereknek joga van tudni az igazságot az MSZP tulajdonképpeni EP-listavezetőjéről. Ezért Nacsa Lőrinc továbbra is választ vár arra a kérdésre: jutott-e a Szeviép pénzéből Ujhelyi Istvánnak, más szocialista politikusnak vagy az MSZP-nek? - mondta.

Kapcsolódó írásaink