Belföld

Legyen a családvédelmi akció nemzeti ügy!

A Magyar Országgyűlés hétfői ülésén megkezdte a családvédelmi akcióterv bizottsági jelentéseinek vitáját.  

Legyen a családvédelmi akció nemzeti ügy!
Rétvári Bence a parlamentben
Fotó: Bodnár Patrícia/Magyar Hírlap

Legyen a családvédelmi akció egy nemzeti ügy!  - vetette fel az előterjesztőként felszólaló Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Európa lassan öngyilkosságot követ el, mert ha lemondunk a keresztény kultúráról és ezzel párhuzamosan lemondunk arról, hogy segítsük az európai gyermekek megszületését és az európai fiatalok családalapítását, akkor ez gyakorlatilag az önfeladáshoz, az öngyilkossághoz vezető út - fogalmazott.
Hozzátette: az ellenzéki pártok Brüsszelben szinte minden olyan javaslatot megszavaztak, amelyik a családok helyett a migrációt támogatná; "mi, magyarok ezt nem nézhetjük tétlenül".
Rétvári Bence kiemelte: a kormányzat hivatali ideje alatt a 28.-ról a 16. helyre ugrottunk az Európai Unión belül a termékenység és a gyermekvállalási kedv terén.

Magyarország kormányának van egy olyan üzenete is, hogy merjünk bátran kiállni a családi értékekért, ne hagyjuk ettől eltántorítani magunkat, mert ez nem valami ellen, hanem valamiért van - jelentette ki a családra utalva az államtitkár.

FIDESZ: A MAGYAR CSALÁDOK MEGERŐSÍTÉSÉN DOLGOZUNK
    
A képviselői felszólalások sorát nyitó Selmeczi Gabriella (Fidesz) kijelentette: az intézkedések célja a magyar családok megerősítése, az, hogy megszülessenek a vágyott gyermekek.
A kormányzat eddigi családtámogatási intézkedéseit sorolva fontosnak nevezte, hogy a mind szélesebb körű támogatásokat minél többen igénybe tudják venni.
Hosszú az út a nemzeti konzultációs ívek összetépésétől a családvédelmi akcióterv támogatásáig. Remélem, hogy ezen az úton az első lépést most már az ellenzéki képviselőtársaink is meg tudják tenni - zárta felszólalását Selmeczi Gabriella.

JOBBIK: FÉKEZETT HABZÁSÚ A JAVASLAT

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a magyarság legsúlyosabb sorstragédiájának nevezte a népességfogyást, jelezve, akkor is támogatja a csomagot, ha az "fékezett habzású", hiszen egyes esetekben olyannyira leszűkítik a támogatottak körét, hogy csak pár ezer vagy tízezer család veheti igénybe az adott juttatást.
Szerinte a kedvezményes hitelek mellett a támogatásokat is ki kellene terjeszteni, négy helyett az eredetileg tervezett három gyermek után kellene szja-mentességet adni.
Fontosnak nevezte, hogy jellemzően ne csak a július elseje után születendő gyermekekre járjon támogatás, a nagycsaládosok pedig használt autót is vásárolhassanak.
Az ellenzéki képviselő felháborítónak nevezte, hogy továbbra is összeghatár nélkül vehető igénybe a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), valamint hogy bevándorolt jogállásúak is megkaphatják azt.

LMP: JÓ IRÁNYBA TETT ELÉGTELEN LÉPÉS
Keresztes László Lóránt (LMP) nemzeti tragédiaként beszélt a demográfiai trendekről, akárcsak az elvándorlásról, amelynek megállítására átfogó intézkedéssorozatot, gazdaságpolitikai fordulatot sürgetett.
Jelezte, az akciótervet akkor is támogatják, ha "nagyon szűkös", mert jó irányba tett elégtelen lépésnek tartják azt.
A célunk nem lehet kevesebb, minthogy a családpolitika minden családot támogasson, és odáig kell tudnunk eljutni, hogy minden kívánt magyar gyermek megszülethessen - jelentette ki.
    
DK: AZ ORBÁN-KORMÁNY MEGBUKOTT A CSALÁDPOLITIKÁBAN
Gréczy Zsolt (DK) szerint az Orbán-kormány megbukott a családpolitikában, hangsúlyozva, hogy az elmúlt kilenc évben ezer bölcsődei hely és 200 ezer embert befogadni képes stadionok épültek, miközben romlik a gyermekegészségügy állapota.
Hangsúlyozta: a gyermekvállalás nem pénz, hanem biztonság kérdése, miközben a Fidesz "egy háborús országot teremtett, ahonnan tömegével menekülnek el az emberek".
Szerinte a kormányzat - pótcselekvésként - jórészt hitelt kínál a családoknak, miközben rettenetes az eladósodottság, így ez legfeljebb a legvagyonosabbak számára jelent támogatást. 

FIDESZ: A MAGYAR NEMZET LÉTÉT KELL BIZTOSÍTANUNK
Boldog István (Fidesz) kiemelte: a képviselőknek azt kell biztosítaniuk, hogy ezer esztendő múlva is a magyar legyen a Kárpát-medence legnagyobb nemzete, a kormányzat intézkedéseivel pedig a szocialista kabinetek megszorításait állítva szembe.
Hangsúlyozta: minden olyan törvényt támogatni kell, ami a magyar jövőt biztosítja, az ellenzéki képviselőkhöz fordulva pedig kijelentette, a magyar családokat az illegális bevándorlás elleni fellépéssel is támogatni kell.

KDNP: JAVULNAK A DEMOGRÁFIAI TRENDEK     
A kormányzat családpolitikai intézkedéseiről és a demográfiai trendek javulásáról beszélt Soltész Miklós (KDNP), megemlítve, a házasságkötések száma 50 százalékkal nőtt, a válásoké ötödével, az abortuszoké negyedével csökkent, miközben emelkedett a gyermekvállalási ráta. 
Meghatónak nevezve a baloldal családokért aggódását, miközben szerinte korábbi családpolitikájuk egy dologra korlátozódott:  Gyurcsány és Gyurcsányné mindennapi jólétének biztosítására, kormányzásuk idején pedig tönkretették az addig elért vívmányokat.
Migránspártinak nevezte az ellenzék családpolitikáját, amelynek a célja, hogy minél nagyobb idegeneket behozva hígítsák fel a népességet.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom