Belföld

Karácsony hiába magyarázkodik parkolásügyben

Össztűz zúdult az MSZP–Párbeszéd főpolgármester-jelöltjére, Karácsony Gergelyre a zuglói parkolási botrány kapcsán. A főpolgármester szerint Karácsony nemcsak főpolgármesternek, de polgármesternek is alkalmatlan. A zuglói Fidesz arra hívta fel a figyelmet, a Karácsony által bevezetett fizetős parkolás a zuglói polgároknak két év alatt több mint egymilliárd forintjába kerül.

Karácsony hiába magyarázkodik parkolásügyben
Karácsony Gergely 20190307
Fotó: mh

Ahogyan Karácsony Gergely a parkolást kezeli és jogi útra próbálja terelni a politikai vitákat, az nemcsak a főpolgármesteri, hanem a kerületi polgármesteri alkalmasságát is megkérdőjelezi – jelentette ki az Echo TV-ben Tarlós István. A főpolgármester gyerekes dolognak nevezte, hogy Karácsony éppen őt készül feljelenteni. Szerinte a félelem és a zavartság vezetett oda, hogy kihívója jogi lépéseket fontolgat. Utalt arra, hogy a zuglói polgármesteri hivatal által küldött dokumentumokban szerepelt, hogy a fizetős parkolásból a XIV. kerületnek 2018-ban 793 millió forint vesztesége keletkezett. Ennek dacára éppen Karácsony előterjesztésére fogadták el a 2019-es zuglói költségvetésben azt, hogy további háromszázmillió forint veszteség érje a kerületet.

Tarlós beszélt arról is, hogy a párbeszédes polgármester a szocialistákat, saját támogatóit vádolta meg azzal, hogy a Fidesszel együtt „mutyiznak”, holott számára törvény biztosítja a jogot, hogy vétóval akadályozza ezt meg. Ám Karácsony inkább lehajtott fejjel tartózkodott, majd szó nélkül aláírta a szerződést – idézte fel a főpolgármester. Megjegyezte, Karácsony volt az is, aki a fizetős parkolást kezdeményezte a kerületben, most pedig az erősen vitatható szerződést azzal a vitával akarja egybemosni, hogy ki legyen Budapesten a parkolás gazdája, a kerületek vagy a főváros.

Karácsony állításai kínosan érintették az MSZP-t, Tóth Bertalan pártelnök az InfoRádióban azt mondta, kivizsgálja szövetségesének a mutyizásról tett állításait. Tóth azt állította, ő semmilyen, Karácsony által említett háttéralkut nem kötött, és nem is fog. Ugyanakkor Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi képviselője – aki jó eséllyel az ellenzék polgármesterjelöltje lesz a XIV. kerületben, ezt tegnap maga jelentette be – védelmébe vette Karácsonyt, azt állítva, a zuglói parkolási rendszer jó és átlátható, éves szinten kétszáz-háromszáz millió forint bevételt hoz a kerületnek. Horváth kijelentéséről Jelen Tamás, a Fidesz zuglói polgármesterjelöltje lapunknak azt mondta, míg Horváth párttársnői csak a helyesírással állnak kibékíthetetlen ellentétben, addig a Karácsony utódlására kiszemelt szocialista a közgazdaságtan legelemibb fogalmaival sincs tisztában, ha a bevételt összetéveszti az eredménnyel. Ez utóbbi sokkal veszélyesebb a zuglóiak számára, mert a parkolás a tavalyi és az idei veszteség miatt egymilliárd forint veszteséget hoz Zuglónak, amit az adó­fizetők pénzéből kell kifizetni.

Jelen kitért arra is, hogy Zuglóban a fizetős parkolást Karácsony kezdeményezésére – két év „szerencsétlenkedés” után – 2017. szeptember 1-jén vezette be az önkormányzat. A Fidesz képviselői azért támogatták ezt, mert a parkolás fizetőssé tétele azon túl, hogy bevételi forrás az önkormányzat számára, forgalomszabályozó eszköz is. A fizetős parkolás azt célozza, hogy más kerületben lakók ne P+R parkolónak használják a kerületet – magyarázta Jelen. „Karácsony még azt sem biztosította a zuglói polgárok számára, hogy ingyen parkolhassanak a kerületben, holott ezt a szomszédos XIII. kerület például lehetővé tette az ott élők számára. Azt is állította, hogy a zuglói parkolóautomaták bevételi adatait nem lehet manipulálni, majd azt kérte Varga Mihály pénzügyminisztertől, kössék be az automatákat a NAV-hoz. Ha most nem lehet manipulálni az adatokat, mi értelme bekötni azokat az adóhatósághoz?” – vetette fel a Fidesz polgármesterjelöltje, aki szerint ebből is látszik, hogy Karácsony egy pancser, aki Zuglóban a tőle megszokott látszatpolitizálással próbál mosakodni.

Sajátos, hogy még a baloldali sajtó is keményen bírálta az MSZP–Párbeszéd főpolgármester-jelöltje megnyilatkozásait a parkolási botrányban. A 444.hu például arról írt, a zuglói parkolási szerződésbe – amelyet Karácsony jegyzője és emberei tárgyaltak le – bele van kódolva a pazarlás. A kerületben egyetlen automata havi karbantartási, fenntartási díja 69 ezer forint, miközben van olyan kerület, ahol ezt hatezer forintért végzi el a parkolási cég. Az LMP közleményben bírálta Karácsonyt, megemlítve, hogy a polgármester a fővárosi közgyűlésben a napirendet sem szavazta meg szerdán, amikor a zöldpárt azt indítványozta, hogy a parkolás kerüljön fővárosi hatáskörbe.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom