Belföld

Az Iszlám Állam hóhérát pénzelték a migránskártyával

Az illegális migrációs hullám adta lehetőségeket kihasználva az Iszlám Állam bejuttatta katonáit Európába – mondta lapunknak Horváth József. Megtudtuk: F. Hassan ellen a magyar hatóságok folytatják le a nyomozást, és amennyiben arra sor kerül, itt emelhetnek vádat ellene.

Az Iszlám Állam hóhérát pénzelték a migránskártyával
Horvath-Jozsef
Fotó: mh

A Magyarországon elfogott szír terroristavezér, F. Hassan is kapott brüsszeli „migránskártyát”, miközben az Európai Bizottság azt állítja, ezek a név nélküli kártyák nem veszélyesek – mutatott rá tegnap Hollik István kormányszóvivő. A politikus hozzátette: szerdán Natasha Bertaud európai bizottsági szóvivő továbbra is azt állította, nincsenek név nélküli „migránskártyák”, hiszen azok tulajdonosainak személyazonosságát ismerik és havonta ellenőrzik is. Hollik felvetette, ha ez így van, tehát a brüsszeli bizottság valóban tudja, kiknek biztosít ilyen „migránskártyákat”, akkor a kormány egyenes választ vár az Európai Bizottságtól: Brüsszel tudott-e arról, hogy az Iszlám Állam hóhérát pénzelik.

Hollik sajtótájékoztatójára reagálva az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete közölte: mivel a bankkártyaprogramot az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala bonyolítja, ezért a bizottság nem tudott arról, hogy F. Hassan is kapott ilyen kártyát. Hozzátették ugyanakkor, hogy miután a férfi nem jelent meg a havonta történő helyszíni ellenőrzésen, a kártyát letiltották.

A szír férfi sok mindent állított már magáról, így például azt, hogy a görög titkosszolgálatnak dolgozik. Ezt a Hvg.hu cikke szerint a görögök cáfolták, de a lapunknak nyilatkozó Horváth József biztonságpolitikai szakértő sem tartotta elképzelhetőnek. Legfeljebb azt, hogy a görög hatóságok adott esetben fizethettek neki valamilyen csekélyebb összeget embercsempészekről szóló információkért. Minden állam titkosszolgálatának működését törvények szabályozzák, és biztosan nem működnek együtt súlyos bűncselekményeket elkövető személyekkel, ennek nyilvánvalóan morális gátja is vannak – hangsúlyozta Horváth József. Hozzáfűzte, egy ilyen állítás nyilván csak menekülési próbálkozás a szír férfi részéről. Arra a kérdésünkre, hogy az Iszlám Állam katonai vereségével és megszűnésével mennyiben változhatott a szervezet Európába beszivárgott tagjainak hozzáállása, Horváth elmondta: az Iszlám Állam nem egy ad hoc létrehozott szervezet, hanem tudatosan felépített. A vezetői tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy területfoglalásuk csak ideiglenes, így készültek arra az időszakra, amikor a katonai vereség miatt gyakorlatilag megszűnik a területi bázisuk. Ezért kihasználták az illegális migrációs hullám adta lehetőségeket, és bejuttatták katonáikat Európába, ahol logisztikai bázist is építettek. Bár látszólag nincs irányítás, és az alvó sejtek egymástól elkülönülve léteznek, mégis adott esetben megkapják az utasítást a cselekvésre.

A Fővárosi Főügyészség lapunk kérdésére, hogy a nemzetközi bűnügyi együttműködés keretében elfogott férfi ügyében melyek az eljárási szabályok, közölte: jelen ügyben külföldi állampolgár külföldön elkövetett bűncselekménye miatt a magyar hatóságok a hazai büntetőeljárás szabályai szerint járnak el. Erre szűk körben, kiváltképp háborús, emberiesség elleni bűncselekmények és terrorcselekmény bűntette esetén van lehetőség nemzetközi jogi kötelezettségeink és az ezekkel összhangban lévő magyar büntetőtörvény szerint. Ilyenkor eljárási garancia, hogy a legfőbb ügyész rendeli el a nyomozást – írta a főügyészség. Mindez azt is jelenti, hogy a nyomozást követően – amennyiben arra sor kerül – a vádemelés is Magyarországon lesz, azaz eddig példa nélküli módon magyar bíróság mondhat ítéletet az Iszlám Állam egyik terroristája felett. Az ügyészség ezzel összefüggésben kérdésünkre azt is közölte, hogy tudomásuk szerint a megalapozott gyanú tárgyát képező cselekmények miatt más államban nem folyik büntetőeljárás. Jelen ügyben tanúkihallgatásokat a magyar hatóságok végezhetnek, de jogsegélykérelem alapján ezt külföldi hatóságok is megtehetik – tették hozzá. Sajtóhírek szerint vannak olyan tanúk, akik látták, ahogy a férfi a szíriai Homs városában részt vett egy tömeges kivégzésben.