Autó-motor

Ripityára törte az autót a Forma–1-es versenyző, mégis a csapattársa marad hoppon

A Williams már a baleset után megerősítette, hogy nem szállított tartalékvázat

Súlyos döntést kellett meghozni a Williamsnek Alexander Albon pénteki balesete után. Az eredmény: visszaléptették másik versenyzőjüket, Logan Sargentet, mert csak egy autójuk maradt – írta meg az m4sport.hu.

Ripityára törte az autót a Forma–1-es versenyző, mégis a csapattársa marad hoppon
Alex Albon összetört autója Ausztráliában
Fotó: AFP/Martin Keep

Alexander Albon garázsában egy autó állt, szerelőkkel körülvéve, Logan Sargeantében csak egy hátsó felfüggesztés árválkodott pár órával az Ausztrál Nagydíj második szabadedzése után. Már ez árulkodott arról, amit azóta a Williams meg is erősített: Albon első edzésen történt balesete miatt elvesztették az egyik autójukat Melbourne-ben, és az egyetlen épen maradt modelljükből kiszállították Sargeantet.

Albon az első edzésen csapta falnak az autóját, amelynek nemcsak az első felfüggesztése, hanem az erőforrása, a váltója és a váza is megsérült. A Williams már a baleset után megerősítette, hogy nem szállított tartalékvázat Ausztráliába, így az egyetlen esélyét a két autós folytatásra az jelentette volna, ha meg tudták volna javítani a sérült példányt. Ehhez viszont túl nagy volt a kár.

„Alex Albon Ausztrál Nagydíj első szabadedzésén történt balesete után a Williams Racing megerősíti, hogy a kiterjedt károk miatt kénytelen visszaléptetni a vázát a nagydíj hátralévő részéről. Ezt a vázat visszaszállítjuk a csapat grove-i főhadiszállására javításra.”

„Azon tény miatt, hogy nem áll rendelkezésre egy harmadik váz, a csapat megerősíti, hogy döntése értelmében Alex fog versenyezni a hétvége hátralévő részében azzal a vázzal, amit Logan Sargeant használt az első és a második szabadedzésen” – közölte a Williams.

A csapat azzal indokolta döntését, hogy Albon a stabilabb teljesítményt nyújtó versenyzőjük, akivel nagyobb esélyük van jó eredményt elérni. Ezt Sargeant csapattársaként teljesített elmúlt egy év megerősíti.

Az amerikai számára mindazonáltal övön aluli ütés a mostani, hiszen nem ő csapta a falnak az autóját, mégis félreállítják, ami egyben képet fest arról, mennyire bízik benne a Williams Albonhoz képest.

„Nagyon csalódottak vagyunk, hogy a váz sérülése miatt vissza kellett lépnünk a hétvégétől ezzel a vázzal” – nyilatkozta James Vowles csapatfőnök.

„Elfogadhatatlan a mai modern Forma–1-ben, hogy valakinek nincs egy tartalékváza, de ez jelzi, mekkora hátrányba kerültünk a tél folyamán, és megmutatja, miért van szükség jelentős változtatásokra annak érdekében, hogy jobb helyzetbe kerülhessünk a jövőben.”

„Ennek eredményeként meg kellett hoznunk pár nagyon nehéz döntést ma délután. Miközben Logannek nem kéne nyögnie ennek a hibának a hatását, amit nem ő követett el, minden verseny számít a valaha volt legszorosabb középmezőnyben, ezért olyan döntést kellett hoznunk, amivel a legnagyobb esélyt látjuk a pontszerzésre ezen a hétvégén.”

„Ez a döntés nem volt könnyű, és nem lehetünk elég hálásak Logannek azért, hogy emelt fővel elfogadta ezt, bizonyítva a csapat iránti elkötelezettségét. Ő egy igazi csapatjátékos” – méltatta félreállított versenyzőjüket a csapatvezető.

Vowles hangsúlyozta: „Ez most egy nehéz hétvége lesz a Williams számára, és nem szeretnénk újra ebbe a helyzetbe kerülni.”

Kapcsolódó írásaink