Autó-motor

Rali Eb – Népes és erős mezőny várható a veszprémi murvás idénynyitón

Szujó Zoltán a futamot egy jó lehetőségnek nevezte, hogy feltegye Magyarországot a nemzetközi sporttérképre

Népes és erős mezőny várható a veszprémi központtal, murvás gyorsasági szakaszokon sorra kerülő rali Európa-bajnoki (ERC) idénynyitó futamon, a V-Híd Rally Hungaryn, melyet április 12. és 14. közt rendeznek.

Rali Eb – Népes és erős mezőny várható a veszprémi murvás idénynyitón
Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke
Fotó: MH/Török Péter

Erről Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke beszélt a verseny szerdai veszprémi sajtótájékoztatóján, és kiemelte, azért is számítanak nagy, és a legjobbakat is felvonultató mezőnyre, mert a szezon elején mindenki ki akarja próbálni a technikát, valamint a murvás pályák is vonzzák a versenyzőket.

Örömét fejezte ki, hogy a magyar ralis közönség által kedvelt ikonikus murvás pályákat Európa legjobbjai is megismerhetik.

A futamot egy jó lehetőségnek nevezte, hogy a tavalyi atlétikai világbajnoksághoz, a Hungaroringen évről évre rendezett Forma–1-es versenyekhez, a 2022-es magyarországi Giro d’Italia-rajthoz, vagy az egyre népszerűbb Tour de Hongrie-hoz hasonlóan feltegye Magyarországot a nemzetközi sporttérképre.

„A sportágban elindult egy folyamat, lassan felnő egy tehetséges, alázatos, a versenyzést nagyon komolyan vevő generáció, amelynek törekvéseit támogatja az MNASZ. Az ő érdekükben is remélem, hogy népes mezőny méreti meg magát az idénynyitón, amely egyben az országos bajnokság első futama is” – mondta.

Weingartner Balázs, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatóságának elnöke jelezte: ötödik alkalommal érkezik Magyarországra az ERC mezőnye. Veszprémben ideális helyszínen, nagy létszámú közönség előtt versenyezhetnek majd a kontinens legjobbjai – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: szívügyük a ralisport, és küldetésüknek tekintik, hogy tovább növeljék az autósportok iránt érdeklődők táborát.

„Hatalmas sportdiplomáciai siker, hogy a junior ERC-mezőny is rajthoz áll a versenyen, ráadásul köztük több magyar is elindul. Többéves munkánknak köszönhetően már nemcsak a rali nagy, befogadó és összetartó családjában tudják a HUMDA-ról, hogy »Szívügyünk a ralisport!«, hanem egyre több érdeklődő is” – emelte ki.

Porga Gyula Veszprém polgármestere hangsúlyozta, a városban negyven éve rendezték az első ralifutamot. Hozzátette: Veszprém ideális helyszín a ralisportnak.

A polgármester megtisztelőnek nevezte, hogy Eb-futam házigazdája lehet Veszprém, és mint mondta, itt minden adott egy jó versenyhez a tapasztalt szervezői háttértől a környezeten át a befogadó városig.

Lakatos Róbert társrendező tájékoztatása szerint a V-Híd Rally Hungary mezőnyére mintegy 190 kilométernyi versenytáv vár. Lesz egy szuperspeciál is a Királyszentistván melletti raliarénánál.

A központ Veszprém lesz, a versenyközpontot és a szervízparkot a Veszprém Arénánál állítják fel. A pályák a fehér murvástól a sziklásabb, kövesebb szakaszokig igen változatosak lesznek, folyamatosan változó tapadással és tempóval, amelyhez alkalmazkodniuk kell a versenyzőknek.

Felhívta a figyelmet a nézők biztonságára is, amelyre kiemelt figyelmet fordít a mintegy 400 tagú szervezőcsapat. Azt kérte, hogy a versenyre érkezők tartsák be a biztonságuk érdekében hozott szabályokat, csak a kijelölt nézői pontokon tartózkodjanak, és csak az engedélyezett időszakokban közlekedjenek a pályák környezetében.

A sajtótájékoztatón Ranga Péter – aki háromszor nyert már a Veszprém környéki szakaszokon – elmondta: szeret murván vezetni, és látványos versenyt vár. Hozzátette: az országos bajnoki értékelésben szeretne dobogón végezni.

Az április 12–14-i V-Híd Rally Hungary lesz az ERC-sorozat nyitóversenye, az Európa-bajnokság idei kiírásában öt aszfaltos és három murvás verseny szerepel.

Kapcsolódó írásaink

Sainz a végső siker kapujában

ĀLegfőbb riválisa, a kilencszeres ralivilágbajnok Sebastian Loeb műszaki hiba miatt több mint egy órán keresztül állt a szakaszon