Ajánló

Verhetetlen Késely Ajna gyorson

Ifjúsági olimpia. A kétszeres győztes Milák Kristóf ötven méter pillangón is párbajozik az orosz Andrei Minakovval Buenos Airesben – A magyarok már nyolc aranyat nyertek

Az aranyérmek számát tekintve a magyar küldöttség már az ifjúsági olimpia negyedik napján felülmúlta az eddigi legjobb szereplést – hat elsőség – Buenos Airesben. Csapatunk nyolcadik bajnoki címét Késely Ajna szerezte a 200 m-es gyorsúszás fináléjában.

Kesely-Ajna
A fele már megvan: Késely Ajna négy érmet is nyerhet az olimpián (Fotó: MOB/Szalmás Péter)

A magyar úszósport új csillaga, Késely Ajna a hosszú és fárasztó idény végén is kiváló formában szerepel a III. ifjúsági olimpián, amelyen a 800 m gyorson aratott győzelme után 200 méteren is győzni tudott. A Kőbánya SC tizenhét éves versenyzője a döntőben kiválóan felépített taktikával, végig kontrollált úszással tűnt ki a mezőnyből, az első 100 után pedig már elsőként fordult, és a vezetést sem engedte ki a kezéből, így közel kéttizedes előnnyel csapott célba (1:57.88) a második helyezett kínai Junxuan Yang előtt. Turi György tanítványának – aki a tavalyi junior világbajnokságon egy arany- és három ezüstérmet nyert – a fejlődése folyamatos, s ma már korosztályában a világ egyik legjobbja, amit még 400 méteren is bizonyíthat. A 4×100-as férfi vegyes váltó 4. legjobb idővel harcolta ki a továbbjutást, és ugyanúgy negyedik helyen zárta a finálét (3:43.60) a Zombori Gábor, Böhm Sebestyén, Milák Kristóf, Kalmár Ákos alkotta csapat az orosz, kínai és lengyel váltó mögött.

Az 50 hát döntőjének legfiatalabb indulójaként Zombori Gábor a nyolcadik helyen csapott célba (26.63). Ugyanebben a számban a nőknél Ilyés Laurának nem sikerült a legjobb nyolc közé kerülnie, így összesítettben a 16. helyen végzett (30.05).

A már két arany- és egy ezüstérmet nyerő Milák Kristóf tovább gyarapíthatja éremgyűjteményét, mert futamgyőztesként jutott be a legjobb a nyolc közé, 12 századra megközelítve az egyéni csúcsát 50 m pillangón. A döntőben visszavághat az orosz Andrei Minakovnak a 100 m pillangón elszenvedett vereségért.

Az egyéni győzelme után a vívók vegyescsapat-versenyében is aranyérmet nyert az európai 1-es válogatott tagjaként Pusztai Liza és Rabb Krisztián. Az Európa 1-es csapat a negyeddöntőben 30–18-ra verte Afrikát, az elődöntőben 30–22-re az Európa 3-as együttest, a döntőben pedig 28–25-re Ázsia–Óceánia 1-es hatosát. A fináléban a két magyar vívó remek teljesítménye alapozta meg a sikert, mivel Rabb 5–3-ra, Pusztai pedig 5–1-re győzte le dél-koreai ellenfelét, így az első két asszó után 10–4 volt az állás. A vegyescsapat-versenyben elért helyezés a hivatalos éremtáblába nem számít bele.

Szintén olimpiai bajnok lett a tornász Balázs Krisztián a vegyescsapatok nemzetközi együttesével. Az éremtáblázaton továbbra is Oroszország vezet 16 elsőséggel, a magyar válogatott 8 arany, 1 ezüst- és 1 bronzérmével a második.


Egyre kevesebb a pályázó olimpia rendezésére

A 2026-os téli játékok lebonyolítására ugyan korábban heten jelentkeztek, de Sion, Szapporo és Graz korábban visszalépett. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kongresszusának döntése szerint három pályázó maradt, Calgary, Stockholm, továbbá Milánó és Cortina d’Ampezzo közösen, mert a NOB a törökországi Erzurumot kizárta a kandidálók közül az utaztatással, a telekommunikációval és a reptéri infrastruktúrával kapcsolatos problémák miatt. A három versenyben maradt jelentkezőnek azonban még van egy nehezen leküzdhető akadálya, otthon. A kanadai városban például november 13-án tartanak nem ügydöntő szavazást az ötkarikás játékok rendezéséről. Az olasz és a svéd pályázat pedig még nem kapta meg a szükséges politikai támogatást. Tehát előfordulhat, hogy kettő vagy egy kandidáló város marad. Minderről a NOB vezetői is tehetnek, akik az elmúlt évtizedekben – üzleti érdekből is – jelentősen bővíttek az olimpiák programját. Míg például az 1968-as téli olimpián hat alpesisí-számot rendeztek, s tíz sportág 35 számában avattak bajnokot, addig idén 11 alpesi számban, s 15 sportág 102 versenyszámában küzdöttek éremért Pjongcsangban. A megnövekedett versenyzői létszám- és létesítményigény miatt a rendezései költségek jelentősen megemelkedtek, ezért is egyre kevesebb a pályázó város.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom