Ajánló

Válthat a Néppárt

Egyértelműen kereszténydemokrata irányba, a Fidesz–KDNP által is képviselt értékek felé mozdul el a pártcsalád Deutsch Tamás szerint – Weber győzelmére számítanak

Ma választja meg csúcsjelöltjét Helsinkiben az Európai Néppárt: a magyar delegáció tagjai a kereszténydemokrata szárny sikerét jósolják. Orbán Viktor a finn és a horvát miniszterelnökkel is kétoldalú egyeztetéseket folytatott a kongresszuson.

Juha Sipilä 20181108
Juha Sipilä finn kormányfő is tárgyalt Orbán Viktorral (Fotó: MTI - Koszticsák Szilárd)

„Ahogy Európa, úgy az Európai Néppárt is nagyon fontos választás előtt áll” – nyilatkozta tegnap az MTI-nek Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője, aki részt vesz az Európai Néppárt (EPP) tegnap kezdődött, kétnapos helsinki csúcstalálkozóján. A jobbközép pártcsalád tagjai ma szavaznak arról, hogy a bajor Manfred Weber vagy a finn Alexander Stubb legyen az EPP csúcsjelöltje (Spitzenkandidat) a jövő évi EP-választáson.

Németh szerint a liberális Stubb bevándorláspolitikáját hazánk nem fogadja el, a néppárt magyar tagjai vele szemben a kereszténydemokrata Weber támogatása mellett kötelezték el magukat. A politikus kiemelte, Weber győzelme a kereszténydemokrácia győzelme is lenne. Rámutatott, a magyar képviselők támogatása nem jelentéktelen, mert a Fidesz az ötödik legnagyobb „választói blokkal” rendelkezik és a második legnagyobb kormánypárt a néppárti kongresszuson.

Az EPP egyértelműen és markánsan kereszténydemokrata irányba, a Fidesz–KDNP által is képviselt irányba mozdul el Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szerint. Az MTI-nek beszámolt a jogállamiság kérdésével foglalkozó határozattervezetről is, mint mondta, elfogadták azt a Fidesz által is képviselt módosító javaslatot, amelynek eredményeként kikerült a liberális demokrácia értékeire való hivatkozás a dokumentumból, és a kereszténydemokrácia értékei szerepelnek a szövegben. Deutsch a kereszténydemokrata irányba való elmozdulásra utalva úgy fogalmazott: „tömegével hullajtottak a Fideszért krokodilkönnyeket a magyar nyilvánosságban: milyen nehéz napok elé nézünk itt Helsinkiben a néppárti kongresszuson”, de „ki-ki letörölheti ezeket a könnyeket”.

A magyar delegációt vezető Orbán Viktor miniszterelnök több kétoldalú tanácskozást is folytatott Helsinkiben. Juha Sipilä finn miniszterelnököt arról biztosította, Stubb „Magyarországgal szembeni rágalmai nem ronthatják el a kiváló magyar–finn kapcsolatokat”. A magyar kormányfő arra utalt, hogy a finn jelölt korábban a Fidesz kizárását vetette fel. Szintén tegnap a magyar–horvát kétoldalú kapcsolatok helyzetét és az Európa előtt álló kihívásokat tekintette át a kormányfő Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel.

Sikerült elérni, hogy a kongresszuson elfogadott határozat szövegébe bekerüljön, hogy a demográfiai kihívásokra az elsődleges megoldást nem a migráció jelenti, hanem családközpontú politikákat kell folytatni – mondta a közmédiának Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Hangsúlyozta: az EPP is az európai választásra készül, és az ilyen határozatok kijelölik azt az irányt, amelyet követnek. „Ki kell mondani, hogy nem a migráció a megoldás, valamint minden tagállam szabadon dönthet arról, hogy milyen megoldásokat keres” – tette hozzá az államtitkár.


Timmermans Európa lelkéért harcolna

A jövő májusi EP-választás küzdelem a kontinens lelkéért a populista és nacionalista erők ellen – jelentette ki kedden Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) csúcsjelöltje. „Olyan politikai erőket fogunk látni, akik komolyan hisznek abban, hogy az általuk képviselt embereknek Európa feldarabolása áll érdekében” – közölte az Európai Bizottság első alelnöke. Kitért arra is, hogy saját táborának perspektívát kell felmutatnia, hogy az emberek ne forduljanak a nacionalisták felé.