Ajánló

Újabb lépés az éjszakai repülési tilalom ügyében

Megállapodott Tarlós István és Palkovics László a zajcsökkentésről

Együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a főpolgármesteri hivatal a budapesti Liszt Ferenc repülőtérrel összefüggő éjszakai zajcsökkentésről. A lapunkhoz is eljuttatott dokumentum szerint Palkovics László miniszter és Tarlós István főpolgármester egyetért abban, hogy intézkedéseik célja az éjszakai zajártalmak csökkentése és az életminőség javítása a repülés által érintettek körében.

Tarlós 20190323
Többféle intézkedésre is szükség van a főpolgármester szerint (Fotó: Papajcsik Péter)

Ismert, a főpolgármester február végén jelentette be, hogy feltett szándéka elérni a reptér vonzáskörzetében élők érdekében, hogy legyen éjszakai repülési tilalom a Liszt Ferenc repülőtéren. Mindez annyit jelentene, hogy éjfél és hajnali öt óra között nem szállhatnának fel és le a repülőgépek. Tarlós közölte, változtatni kell a berepülési útvonalakon, másképp kell mérni a zajszennyezést, és az ellenőrzést át kell adni a közlekedési hatóságnak. A Liszt Ferenc repülőtér forgalmának változtatását egyébként már az alapjogi biztos is követelte, arra hivatkozva, az embereknek joguk van az egészséges környezethez, a repülőgépek miatti nagy zaj pedig egészségkárosodáshoz vezethet. Az érintett lakosok februárban már azt tervezték, hogy akár több százezer embert is az utcára visznek, és a ferihegyi repülőtér blokádját sem tartják elképzelhetetlennek, mivel a reptér forgalma pokollá teszi az életüket.

A tegnap közzétett megállapodás szerint a tárca és a hivatal támogatja a légi közlekedési zajterhelésre vonatkozó szabályok szigorítását, hogy a mélyalvási időszakban a repülések beszüntethetők legyenek Budapest felett, támogatja a hátszeles leszállásokra vonatkozó úgynevezett ötcsomós korlátozás revízióját. A főpolgármester és a tárcavezető egyetért abban, hogy szükséges a szankciók felülvizsgálata, valamint a repülőtér üzemeltetőjétől független, a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) által végzett zajszintmérés. Abban is egyetértettek, hogy a témában felvetődő kérdéseket egy légi közlekedési munkacsoportban kell megvitatni, és a KTI koordinálásával felvilágosító, tájékoztató tevékenységre van szükség.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom