Ajánló

Újabb kamerák a budapesti gyorshajtók ellen

A kormány és a közgyűlés arról dönthet majd, amiről a közfejlesztések tanácsa állást foglalt

Nagyon zavarja az ellenzék egyes köreit a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának létrejötte – állapította meg Tarlós István a Fővárosi Közgyűlés ülésén. Javasolta, várjanak az elhamarkodott propagandával.

Tarlós 20181115
Politikailag retteg az ellenzék az új testülettől – vélekedett Tarlós (Fotó: Papajcsik Péter)

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) létrehozása miatt Tarlós István kezdeményezésére kiegészült a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzata (szmsz), mivel a főpolgármester szükségesnek tartja, hogy a testületről szóló kormányhatározatban foglaltak az szmsz-ben is megjelenjenek. A Fővárosi Közgyűlés tegnapi rendes ülésén az előterjesztés vitájában Horváth Csaba szocialista képviselő azt mondta, tisztázni kellene technikai kérdéseket: például azt, hogy a tanács milyen hatáskörrel rendelkezik majd. Tarlós válaszában közölte, látható, hogy a közfejlesztési tanács létrejötte nagyon zavarja az ellenzék egyes köreit, politikailag rettegnek a testülettől. Azt javasolta nekik, „várjanak az elhamarkodott propagandával”. Közölte, a kormány és a közgyűlés csak arról dönthet majd, amiről a városfejlesztésre alakult tanács meghozta az állásfoglalását. A megszavazott szmsz-kiegészítés eredményeként a fejlesztéspolitikát érintő egyes fővárosi és kormányzati hatáskörbe tartozó ügyekkel kapcsolatban például az önkormányzati döntéshozók minden esetben és közvetlenül a főpolgármestertől értesülhetnek az FKT-nak a fővárosi fejlesztéseket érintő állásfoglalásáról.

A képviselők támogatták, hogy a gyorshajtók ellen kamerákat szereljenek fel forgalmas útszakaszokon, így a Szentendrei úton és a Váci úton. Szintén tegnap kiterjesztették azon vállalkozások körét, amelyeknek nem kell helyi iparűzési adót fizetniük. A mentesség jelenleg azokra a vállalkozókra vonatkozik, akik adóalapja nem haladja meg az egymillió forintot, a jövő év első napjától azonban ez az összeg másfél millió forintra emelkedik. A testület hozzájárult továbbá, hogy a Főtáv Zrt. tizenkilencmilliárd forint hitelt vehessen fel fejlesztései finanszírozására, az ülés kezdetén pedig letette képviselői esküjét Németh Angéla (Ráte-Szolidaritás), a XV. kerület új polgármestere. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes napirend előtti felszólalásában tájékoztatott arról, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter mellett Tarlós István is megkapta a Lengyel Köztársaság Érdemrend Parancsnoki Keresztjét, amelyet Jerzy Snopek lengyel nagykövet adott át neki.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom