Ajánló

Újabb felminősítést kapott Magyarország

Komoly eredményeket értünk el az államadósság-csökkentés, a gazdasági növekedés, a devizaarány leszorítása és a versenyképesség javítása területén – mondta Varga Mihály

A Fitch Ratings egy fokozattal „BBB”-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az eddigi „BBB mínusz”-ról. Elemzők szerint a felminősítés indokolt és várható volt.

Varga 20190225
A miniszter kiemelte, a folyó fizetési mérleg továbbra is többletet mutat (Fotó: Hegedüs Róbert)

A magyar emberek és vállalkozások munkájának, valamint a kormány által folytatott gazdaságpolitikának köszönhető az újabb felminősítés – mutatott rá Varga Mihály, jelezve, a magyar gazdaság jó úton halad, ezt mutatja, hogy az elmúlt évben a magyar gazdaság 4,8 százalékkal bővült, ami háromszorosa az Európai Unió tavalyi átlagos gazdasági bővülésének. A pénzügyminiszter hozzátette: ma már senki sem tagadhatja, hogy a magyar gazdaság egyre jobban teljesít és a következő években is növekedhet. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy egy fokozattal „BBB”-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az eddigi „BBB mínusz”-ról. Varga Mihály elmondta: tavaly különösen a harmadik és negyedik negyedévben teljesített jól a magyar gazdaság, a tavalyi utolsó negyedévben öt százalékkal bővült a bruttó hazai termék, a Fitch lépése annak elismerése, hogy helyes a kormány gazdaságpolitikája.

A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök még 2011-ben azt mondta, az ország leminősítéseit felminősítések követik majd. Az elmúlt években folytatott gazdaságpolitika bebizonyította, hogy erősebbé vált a magyar gazdaság, az azóta folytatott gazdaságpolitikai intézkedések a kételkedő hitelminősítőket is meggyőzték. Tavaly az államadósság 70,9 százalékra csökkent – jelezte Varga, hozzátéve, hogy a gazdaság növekedése egyensúlyi pályán van. Emlékeztetett arra is, hogy a szocialista kormányok idején is ért el az ország a mostanihoz hasonló minősítéseket, de akkor hitelből és privatizációs bevételekből valósult meg a gazdasági növekedés.

Varga Mihály kiemelte, hogy most nincs eladósodás, az államadósság GDP-hez mért szintje folyamatosan csökken, alacsony az államháztartási hiány, a kormány nem privatizál, a folyó fizetési mérleg továbbra is többletet mutat. A gazdaság bővülése, az eddigi gazdaságpolitika, a fegyelmezett költségvetési politika, az alacsony infláció és az ország egyensúlyi helyzete vezetett ahhoz, hogy a Standard and Poor’s után a Fitch is felminősítette Magyarországot – hangsúlyozta a tárcavezető. A Fitch azt is jelezte, hogy a tervezettnél alacsonyabb tavalyi hiány a kormány mértékletességéről tanúskodik, pedig tavaly választási év volt. Míg 2010-ben az államadósság GDP-hez mért aránya 83 százalék volt, napjainkban 71 százalék alatt van, és a kormány azt szeretné elérni, hogy ez az arány 2022 végére 60 százalékra csökkenjen – emelte ki Varga Mihály. Emlékeztetett arra: a Fitch elemzése kiemeli, hogy Magyarország komoly eredményeket ért el a sérülékenység mérséklése, a gazdasági növekedés, az államadósság-csökkentés, a devizaarány alacsonyra szorítása és a versenyképesség javítása területén. A hitelminősítő szervezet ugyanakkor az esetleges jövőbeli kockázatokra is felhívja a figyelmet, különös tekintettel az uniós növekedés lassulásának jeleire és a munkaerőpiacot érintő kihívásokra. Ezeket a kormány időben felismerte és már megkezdte a gazdaság védelmét célzó intézkedések kidolgozását. Célja, hogy a munkanélküliségi ráta még a mostani kedvező szintről is tovább csökkenjen, a bérek viszont tovább emelkedjenek – tette hozzá.


Indokolt és várható volt a Fitch döntése

Indokolt és várható volt az újabb felminősítés, hasonlóan az S&P múlt heti döntéséhez, de már korábban is sor kerülhetett volna rá – reagált a Fitch döntésére Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Rámutatott: a hazai bankrendszer helyzete és kilátásai határozottan javultak az utóbbi években. A hitelezés érdemben gyorsult, a vállalati hitelállomány már számottevően bővül, a bankok forrásellátottsága bőséges, mivel a betétállomány messze meghaladja a hitelállományt. A távirati iroda tudósítása szerint arról is beszélt, hogy a bankrendszerben a hitel/betét arány hetven százalékra csökkent a tíz évvel ezelőtti 160 százalékról, ebből következik, hogy a bankrendszer nincs rászorulva külső forrásokra, szemben a tíz évvel ezelőtti helyzettel, sőt, nettó külföldi finanszírozóvá vált.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője hangsúlyozta: a Standard and Poor’s (S&P) múlt heti felminősítését követően a londoni székhelyű Fitch Ratings is hasonló lépés mellett döntött, a pozitív döntést a kedvező makrogazdasági pálya és a csökkenő pénzügyi sérülékenység magyarázza. Kiemelte: Magyarországon évek óta tart a kiegyensúlyozott szerkezetű és gyors gazdasági növekedés, alacsony az államháztartási hiány, többletet mutat a folyó fizetési mérleg és mérsékelt az infláció.


A jegybank is üdvözli a friss besorolást

Üdvözli a Fitch Ratings pénteki döntését a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amellyel Magyarország adósbesorolása egy héten belül a második meghatározó nemzetközi hitelminősítőnél került egy besorolással magasabbra. A jegybank közölte: pozitív hitelminősítési pályára számít a jövőben is, törvényi mandátumával összhangban pedig továbbra is minden lehetséges eszközével törekszik a hazai gazdaság sikerének, stabilitásának biztosítására, valamint bízik abban, hogy a harmadik meghatározó hitelminősítő – a Moody’s – májusban esedékes döntése során szintén elismeri a magyar gazdaság fundamentumainak fenntartható javulását. Az MNB közölte: a Fitch 2017 novembere óta rendelt pozitív kilátást a magyar hitelminősítéshez, így figyelembe véve az azóta is stabilan pozitív gazdasági mutatókat, várható volt az újabb felminősítés. A nemzeti bank elemzései a Fitch esetében a külső egyensúlyi mutatók javulását és az ország sérülékenységének csökkenését azonosították kulcsváltozókként.

Emellett az államadósság és a fiskális deficit mérséklődése is támogatta a hitelminősítő elmúlt évekbeli pozitív lépéseit. A 2017-es kilátásjavításban a növekedés erősödése és a nettó külső adósság csökkenése játszhatott kiemelt szerepet, és ezek további javulása vezethetett el a jelenlegi felminősítéshez.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom