Ajánló

Új szolgáltató központot nyitott a Ford Budapesten

Szijjártó Péter: A regionális centrumok egyre több magasan képzett magyar fiatalnak kínálnak olyan munkalehetőséget, ami miatt nem érdemes külföldre távozni

Megnyitotta új, budapesti regionális szolgáltató központját az amerikai Ford. Szijjártó Péter külügyminiszter hangsúlyozta, jó esély van arra, hogy a magyar autóipar az év végén is a valaha mért legjobb teljesítményét nyújtsa.

Molnár Viktor és Szijjártó Péter 20180915
Molnár Viktor és Szijjártó Péter – teljessé vált a hazai autóipari paletta (Fotó: Ficsor Márton)

A hazai autóipari paletta teljessé válik azzal, hogy a termelés és a kutatás-fejlesztés mellett egy nagy világmárka Magyarországra hozta a termelést támogató adminisztratív központját – mondta tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Ford új regionális szolgáltató központjának megnyitóján. Kiemelte, hogy az új centrummal a Ford legnagyobb európai adminisztratív központja hazánkban jön létre. Szijjártó Péter külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország és a Ford együttműködése fontos mérföldkőhöz érkezett, amelyet újabbak is követnek majd, és jövő év végére a cég hétszáz munkatársat foglalkoztat majd Magyarországon, döntően diplomás, nyelveket beszélő fiatal szakembereket. Az Euró­pa összes piacát kiszolgáló árazási és gyártástervezési funkció mellett innen látják majd el az autóipari vállalat európai, közel-keleti és afrikai országainak HR-feladatait – tette hozzá a tárcavezető.

Az első félévben nyolc százalékkal nőtt az autóipar termelési értéke a tavalyi rekordévhez képest és tavaly fordult elő először a magyar nemzetgazdaság történetében, hogy nyolcezermilliárd forint fölött volt az autóipar termelési értéke. Idén az első hat hónap után már 4500 mil­liárd forint fölött jár ez az érték, így jó esély van arra, hogy a magyar autó­ipar az év végén is a valaha mért legjobb teljesítményét nyújtsa – tette hozzá. A külgazdasági miniszter kitért arra, a hazai autó­ipar versenyképességét mutatja nemzetközi összehasonlításban, hogy a Magyarországon előállított autóipari termékeknél és szolgáltatásoknál 90,9 százalékos az export aránya, és már 167 ezren dolgoznak ebben az iparágban. Idén nyáron a Mercedes elkezdte építeni második gyárát Kecskeméten, az Audi gyártani kezdte az elektromos motorokat Győrben, a BMW bejelentette, hogy Magyarországon építi fel új gyárát, a Peugeot-val megállapodtak, hogy a szentgotthárdi gyárba hozzák két új modelljük motorjainak gyártását. A szolgáltató központok egyre több magasan képzett magyar fiatalnak kínálnak olyan munkalehetőséget, hogy nem érdemes a külföldre távozás gondolatával foglalkozni – hangsúlyozta a tárcavezető. Az Európai Unión kívül Magyarország legfőbb exportpiaca az Amerikai Egyesült Államok, az első fél évben ötszázalékos bővüléssel csaknem elérte a három milliárd dollárt a kétoldalú kereskedelmi forgalom.

Molnár Viktor, a Ford regionális igazgatója elmondta, hogy az új irodával a Ford Magyarországon már három helyszínen van jelen, és 99 százalékban magyar munkaerőt foglalkoztat. A vállalat magyarországi munkavállalóinak száma az elmúlt öt évben megháromszorozódott, az új szolgáltató központ munkatársaival együtt meghaladja az ötszázat, ami folyamatosan nő.


Több száz munkahely létesül Újhartyánban

Stratégiai megállapodást írt alá a kormány a svájci Rehau-Automotive vállalatcsoporttal, ennek keretében 7,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a cég második gyártóüzemének létrehozásához – mondta a külgazdasági és külügyminiszter Újhartyánban tegnap. Az Újhartyánban felépülő autóalkatrész-gyártó üzem alapkőletételéli ünnepségén Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a cég negyenmilliárd forintos magyarországi beruházásával csúcstechnológiás gyártási technológiával állít elő műanyag gépjármű lökhárítókat, és több mint hatszázötven új munkahelyet létesít. Hozzátette, stratégiai megállapodást a kormány csak olyan cégekkel köt, amelyek tevékenysége kimutatható a magyar nemzetgazdaság szempontjából. Eddig mintegy nyolcvan vállalattal írt alá a kormány stratégiai együttműködési megállapodást – fűzte hozzá a miniszter. (MOA)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom