Ajánló

Új nővérszállók épülnek

Kásler Miklós: Kiemelt figyelmet fordít a kormány az egészségügy fejlesztésére, ebbe a beteggel kapcsolatban álló szakdolgozók munka- és életkörülményei is beletartoznak

Új nővérszálló épül Kaposváron, Kecskeméten, Szom­­­bathelyen és Nyíregyházán, további tizenkét helyszínen korszerűsítik a már meglévőket. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere közölte, a beruházással ezerhatszáz szakdolgozó lakhatását tudják biztosítani.

Kásler Miklós 20181212
„Számos alkalommal került sor béremelésre az egészségügyben 2010 óta” (Fotó: Ficsor Márton)

Az ország tizenhárom megyéjében épülnek vagy újulnak meg nővérszállók a közeljövőben, a beruházások nyolc és félmilliárd forintnyi uniós forrásból valósulnak meg – jelentette be tegnap Kásler Miklós, aki arról is tájékoztatott, hogy Kaposváron, Kecskeméten, Szombathelyen és Nyíregyházán teljesen új épületeket alakítanak ki, további tizenkét helyszínen pedig a meglévőket bővítik, korszerűsítik. Az emberi erőforrások minisztere a távirati iroda tudósítása szerint hangsúlyozta, a kormány kiemelt figyelmet fordít az egészségügy fejlesztésére, amibe nemcsak az infrastruktúra tartozik bele, hanem a beteggel kapcsolatban álló szakdolgozók munka- és életkörülményei is. A munka igazi minőségét az adja, hogy kik dolgoznak az egészségügyi intézményekben és azt hogyan teszik, ezért 2010 óta számos alkalommal került sor az egészségügyi dolgozók különböző réte­geinek támogatására és béremelésekre – mondta Kásler Miklós. A nővérszállók megújítása kapcsán közölte, a beruházással ezerhatszáz szakdolgozó lakhatását tudják biztosítani.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, ez a program hozzájárul ahhoz, hogy jelentősen javuljanak a szakdolgozók lakhatási körülményei. Reményei szerint a nővérszállókat akkor is az otthonuknak tekintik a kórházi dolgozók, ha ez a lehetőség időszakos megoldás a számukra. A beruházások 2020-ig fejeződnek be.

Emellett – a vonatkozó kormánydöntésnek köszönhetően – a következő négy évben négy lépcsőben hetvenkét százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók bére. Ez a 2016-ban megkezdett béremelés folytatásának tekinthető, a növekedés pedig a 2018. évi alapilletmény bázisához viszonyítva zajlik majd.

A négy lépcső első üteme, hogy a 2019. november 1-jétől esedékes nyolcszázalékos szakdolgozói béremelést előre hozzák jövő év júliusára, a védőnők is a szakdolgozói bértábla alá kerülnek, és részesülnek a plusz juttatásban. A következő lépcsőben 2020 januárjában további tizennégy százalékkal, illetve novemberben újabb húsz százalékkal emelnék az alapbért. Majd 2022 januárjában egy következő, harmincszázalékos növelésre számíthatnak az érintettek.

További fontos lépésként létrehozzák az alapellátó országos módszertani központot, amely segít majd, hogy minél inkább tudjon a rendszer az alapellátó orvosokra támaszkodni, beleértve azt is, hogy praxisukban hasznosíthatják egyéb szakvizsgájukhoz kötött kompetenciájukat.


Vidéki és fővárosi kórházakat ellenőriz a számvevőszék

Újabb kórházakról készülnek számvevőszéki jelentések, több egészségügyi intézményben is folyamatban van az ellenőrzés – tudatta tegnapi közleményében az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A szervezet ennek keretében értékeli a kórházak belső szabályozottságát, pénzügyi és vagyongazdálkodását, valamint a 2017-es évre vonatkozóan a költségvetési maradványok felhasználásának szabályosságát. A salgótarjáni, a tatabányai és a szolnoki megyei kórház mellett a szentesi, az orosházi, a váci kórházban, valamint a fővárosi Bajcsy kórházban, a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Kardiológiai Intézetben is vizsgálódnak a számvevők. Az ellenőrzések arra is kiterjednek, hogy a kórházak 2017-ben megfelelően használták-e fel a költségvetési maradványokat. Ismert, Domokos László elnök idén augusztusban egy lapinterjúban irányította rá a figyelmet az egészségügyi gazdálkodó szervezeteknél tapasztalt sorozatos szabálytalanságokra. Ezt követően az ÁSZ szeptember 13-án hozta nyilvánosságra a szekszárdi, a hatvani, a soproni, a mosonmagyaróvári, valamint a Berettyóújfaluban működő kórház ellenőrzéséről készült jelentéseket, a kazincbarcikai kórház ellenőrzése pedig szeptember 28-án zárult le. Mindegyik kórháznál számos szabálytalanságot, hibát tártak fel az ellenőrzések. Warvasovszky Tihamér alelnök az ÁSZ november 22-én tartott konferenciáján hangsúlyozta, a törvényi előírások betartása és betartatása az egyes egészségügyi gazdálkodó szervezetek vezetőinek a feladata és felelőssége. Ugyanezen a rendezvényen Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár leszögezte: nem megengedhető, hogy egészségügyi intézmények vezetői ne tartsák be a gazdálkodásukra vonatkozó törvényi előírásokat. Hozzátette, közös érdek az Állami Számvevőszék által feltárt szabálytalanságok kijavítása a kórházak gazdálkodásában. Közleményükben jelezték, hozzájárulnak a kórházak és egészségügyi szakrendelők gazdálkodásának megerősítéséhez, a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavításához. A kórházak vizsgálatán túl november elején megkezdték a sürgősségi betegellátás rendszerének átfogó ellenőrzését is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom