Ajánló

Új alapítvány lesz a Corvinus fenntartója

Jelentős ingó- és ingatlanvagyon segíti az egyetem működését, a diákokat a jövő évtől már az intézmény saját ösztöndíjrendszere fogja támogatni, és a dolgozók státusa is változik

A Maecenas Universitatis Corvini alapítvány veszi át a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói jogát. Lapunk úgy értesült, hogy a jövőben a Semmelweis Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem és a Széchenyi István Egyetem is az új modell szerint fog működni.

Trócsányi
Pavlik Lívia, Palkovics László és Trócsányi László. Cél a versenyképesség növelése (Fotó: Ficsor Márton)

A Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó új alapítványi forma, a vagyonkezelői alapítvány hozzá fog járulni Magyarország versenyképességének növeléséhez – jelentette ki Trócsányi László az intézményben tartott tegnapi sajtótájékoztatón. Az igazságügyi miniszter elmondta, több országban létezik ez az alapítványi forma, elsősorban az osztrák, a svájci, a holland s a német szabályozást vizsgálták. Jelezte, a tőkeminimum hatszázmillió forint lesz, és az alapítvány lehet közérdekű, valamint családi alapú. Előbbi oktatási, egészségügyi, karitatív, ifjúságvédelmi, kulturális célokat szolgálhat, míg utóbbi a generációk közti vagyontranszfer szerepét töltheti be.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter felidézte, a kormány a 2014-es felsőoktatási stratégiában rögzítette, új modellt hoznak létre, és a cél, hogy növeljék a magyar egyetemek versenyképességét. Hozzátette, az, hogy elsőként a Corvinusra esett a választás, az egyetem kiválóságát mutatja. „Szeretnénk, ha a Corvinus még kiválóbb lenne, és Európa száz, illetve a világ kétszáz legjobb egyetem közé kerüljön” – fogalmazott. Megjegyezte, a modellt a későbbiekben ki akarják terjeszteni, és a cél, hogy a felsőoktatási intézmények ne a kötött államháztartási körben működjenek. Lapunk információi szerint a Semmelweis Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem és a Széchenyi István Egyetem is az új modell szerint fog működni.

A kormány múlt heti döntése nyomán létrehozza az egyetemet működtető alapítványt, és jelentős vagyont bocsát a rendelkezésére, összesen háromszáznyolcvanmilliárd forint értékben. A Corvinust a Maecenas Universitatis Corvini alapítvány fogja fenntartani, amihez az állam átadja a Richter- és Mol-részvényeinek tíz-tíz százalékát, valamint ezeknek a részvényeknek a 2018-as osztalékát. A teljes ingó és ingatlan vagyont a Corvinus tulajdonába adják, emellett az alapítványnak adják át a Ménesi úti épületet. A PPP-konstrukcióban épült új szárnyat pedig az állam megvásárolja huszonnégymilliárd forintért.

Ez egy nemzeti vállalkozás, a magyar közösség vállalkozása – hangsúlyozta Lánczi András, a Corvinus rektora. Rámutatott, a cél, hogy a legtehetségesebb hallgatóknak magától értetődő legyen, hogy a Corvinuson ugyanolyan jó tanulni, mint egy külföldi egyetemen. Pavlik Lívia, az egyetem kancellárja megerősítette, a jövőben is lesznek támogatott helyek alap, mester és doktori képzésen is. A 2019. szeptemberben induló képzésekre még állami ösztöndíjas hallgatók jelentkezhetnek, de 2020-tól, már a februári keresztfél­évre is a Corvinus-ösztöndíjrendszerben jelentkezhetnek a hallgatók. A munkavállalók számára a felsőoktatási törvény átmeneti garanciális szabályokat fogalmaz meg a közalkalmazotti státusból a munka törvénykönyve szerinti munkaviszonyba történő áttérésre.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom