Ajánló

Trump: Több katona kell

Újabb migránskaravánok indultak meg az Egyesült Államok felé

Akár 15 ezer katonát is az Egyesült Államok déli határára küldene Donald Trump amerikai elnök a közép-amerikai migránskaravánok megállítására. Az Egyesült Államok felé jelenleg több migránskaraván is tart.

Egy kétezer fős csoport kedden kelt útra a guatemalai–mexikói határon fekvő Ciudad Hidalgóból. Egy másik – becslések szerint 3500-7000 fős – karaván már északabbra vonul, Guatemalában a mexikói határ mellett is szerveződött egy újabb csoport, vasárnap pedig hozzávetőleg 300 fő indult el San Salvadorból.

„A migránsok nem fognak bejönni az országba” – erősítette meg Trump a korábbi álláspontját egy Fehér Ház-i sajtótájékoztatón. „A hadsereget már odarendeltük, körülbelül ötezer katonánk van (a határnál), és még további 10-15 ezer katonát küldhetünk” – mondta. A védelmi minisztérium eddig 5200 amerikai katonának az amerikai–mexikói határra telepítésére adott felhatalmazást, és a Nemzeti Gárda 2100 tagja is a határnál teljesít szolgálatot.

Trump újságírói kérdésre tagadta, hogy a jövő héten tartandó félidős választások előtti félelemkeltés motiválná a bejelentését vagy megnyilvánulásait az ügyben, és hangsúlyozta: „A migráció fontos téma.”

Az amerikai elnök egy szerdai Twitter-üzenetében kérte a mexikói hatóságokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a karavánok feltartóztatására, és kemény harcosoknak nevezte a közeledő bevándorlókat, miután a mexikói–guatemalai határon vasárnap a hatóságok és a menedékkérők összecsapásában egy illegális bevándorló életét vesztette, és a biztonsági erők több tagja is megsérült.

A karavánokban érkezők jelentős része hondurasi, salvadori és guatemalai állampolgár, akik a szegénység és a hazájukat dúló erőszak miatt választják a veszélyes utat.