Ajánló

Többlettel zárt az államháztartás az első két hónapban

A kormányzati intézkedések már visszatükröződnek a kedvező eredményekben, csökkenhet az államadósság

Az államháztartás központi alrendszere az év első két hónapját 67,3 milliárd forintos többlettel zárta, amihez a kormány gazdaságpolitikája érdemben járult hozzá. Idén is kiegyensúlyozott növekedés várható, ami biztosítja a költségvetés fenntarthatóságát.

Mindez elősegíti az 1,8 százalékos hiánycél elérését, miközben az államadósság aránya még tovább csökkenhet. Az adatok kapcsán a Pénzügyminisztérium tegnap azt közölte, a hatéves bérmegállapodás eredményeként folytatódó béremelések, a foglalkoztatottak számának emelkedése, a lakossági fogyasztás bővülése, az otthonteremtés jelentős kormányzati támogatása, valamint a gazdaságfehérítés terén meghozott intézkedések eredményei egyaránt visszatükröződnek az államháztartási adatokban.

Ennek nyomán az év első két hónapjában általános forgalmi adóból 274,7 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 21,8 mil­liárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 40,9 milliárd forinttal, míg jövedéki adóból 21,1 milliárd forinttal több folyt be, mint az előző év azonos időszakában. Február végéig összesen 281,4 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, míg a projektek megvalósítását célzó kiadások 200,2 milliárd forintot jelentettek. Hazai forrásból a Modern Városok Program beruházásai és a vasúthálózat megújítása emelhető ki.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom