Ajánló

Több támogatást várna Seehofer migrációügyben

Aggódik Berlin a Spanyolországba érkező bevándorlók száma miatt

Több támogatást várna Horst Seehofer a német koalíciós pártoktól és Angela Merkeltől a bevándorlás kapcsán. Németország megerősítheti délnyugati határait.

Tisztázni kell, hogy lehetséges-e egyáltalán a megegyezés a görög és olasz vezetéssel az ott regisztrált bevándorlók visszafogadásáról – mondta Horst Seehofer német belügyminiszter az ARD televíziónak.

Görögország mutatott hajlandóságot a bevándorlók visszafogadására, de az olasz kormány sokkal megingathatatlanabb. Ugyanakkor mindkét ország vezetése elvárná Németországtól, hogy cserébe Berlin is vegyen át menedékkérőket. Seehofer szerint azonban az újonnan befogadottak száma nem haladhatja meg a visszaküldöttekét, mert „a német emberek ezt nem értenék meg”. Az európai országokkal kötendő kétoldalú egyezmények az Angela Merkel német kancellár és Seehofer közötti migrációs egyezség alapkövei, amikhez Merkel ragaszkodott. Ugyanakkor látható, hogy nem történt komoly előrelépés, de az ARD-interjúban Seehofer kerülte a kancellár éles kritizálását, de közölte: nagyobb elkötelezettséget és támogatást vár az Anker (horgony) névre hallgató befogadóközpontok ügyében a koalíciós partnerektől. A kérdésre, hogy Merkeltől is nagyobb támogatást várna-e, a belügyminiszter igennel válaszolt.

Seehofer, bár pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) rosszul áll a felméréseken, arra számít, hogy az októberi bajorországi választásokon abszolút többséget szereznek.

Szintén vasárnap Helmut Teichmann, a német belügyminisztérium migrációs ügyekért felelős államtitkára arról beszélt a Bild vasárnapi kiadásának, hogy a kormány megerősítheti Németország délnyugati határainak védelmét a Spanyolországba érkező menedékkérők növekvő száma miatt, mert attól tartanak, hogy elindulnak majd más európai államok felé.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) pénteken közölt adatai szerint Spanyolországban az idén eddig 23 500 érkezőt regisztráltak. A második helyen Olaszország áll 18 500 fővel, a harmadik Görögország 16 000 új érkezővel. Az IOM jelentésében szerepel az a már korábban is közölt adat, hogy idén már több mint ezerötszázan vesztették életüket a tengeri átkelés során.


Röviden

Kétszázhuszonhárom migránst mentett ki a spanyol parti őrség szombaton a Földközi-tengeren. A testület beszámolója szerint egyik hajójuk három csónakról összesen száznyolcvan menedékkérőt, a csendőrség egyik egysége pedig további 43-at vett fel fedélzetére egy negyedik csónakról.

Azzal a kérdéssel hívta fel telefonon egy brit rendőrtiszt a Karma Nirvana kényszerházasságok ellen küzdő civil szervezetet, hogy része-e az iraki kultúrának az, hogy egy felnőtt férfi tizenkét éves kislánnyal legyen kapcsolatban – közölte a The Times. Egy pedofíliával gyanúsított iraki férfi ugyanis ezzel védekezett, és a rendőr „kulturálisan érzékeny” próbált lenni. A szervezet azt válaszolta a rendőrnek, hogy ugyanúgy járjon el a férfival szemben, mint bármelyik feltételezett pedofil esetében.

Bejelentette pénteken Matteo Salvini olasz belügyminiszter a Sky TG24-nek, hogy Olaszország egy egymilliárd eurós észak-afrikai fejlesztési programmal venné fel a harcot a migrációs válsággal, megelőzve azt, hogy az emberek egyáltalán elinduljanak Európa felé – írta a 888.hu.


Sokasodó menedékkérő bűnözők

Nőtt a menedékkérők aránya a bűnelkövetők között Hamburgban – írja a Junge Freiheit német lapra hivatkozva a 888.hu portál. 2018 első felében már 9,5 százalékra rúgott az arányuk a tavalyi 8,6 százalékkal szemben. Ez összesen 17 405 elkövetőt jelent, köztük 1493 afgán, 713 szír, 458 ghánai és 346 iraki található. Az erőszakos bűncselekmények elkövetői között pedig már 13 százalék a bevándorlók aránya. Ezek az adatok csak azokra a menedékkérőkre vonatkoznak, akiknek még nincs német állampolgárságuk, a migrációs hátterűek aránya ennél biztosan magasabb – jegyezte meg a portál. Bárki, aki bűncselekményt követ el, nem jogosult a menekültstátuszra, és ki kell utasítani az országból – mondta Dennis Gladiator, Hambug CDU-s képviselője. (UT)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom