Ajánló

Technológiai váltás a Videotonnál

a válság utáni beruházásoknak köszönhetően jelentősen emelkedett a munkavállalói létszám és a cégcsoport termelőkapacitása

Jelentős technológiafejlesztési programot valósított meg a Videoton vállalatcsoport az elmúlt négy évben. Emellett új gépek vásárlásával bővíteni tudták termelőkapacitásukat az ipari elektronika és az autóipari elektronika területén.

Videoton2
Az új gépsorok és technológiák bevezetésével jelentősen bővült a Videoton Autotechnika Kft. és a Videoton EAS Kft. gyártókapacitása, emellett a cégcsoportnál egy újólag kialakított raktárt is felavattak tegnap (Fotó: Hegedüs Róbert)

A Videoton vállalatcsoport a válság utáni időszak legfontosabb állomásához érkezett, hiszen sikerült megvalósítani a 2011-ben indított komplex technológiai-fejlesztési program első szakaszát. Ebben az időszakban a cégcsoport 12,3 milliárd forintot költött technológiai és infrastrukturális fejlesztésre és a gyártóterület bővítésére, s ezeknek a beruházásoknak a kétharmada az autóipari és az ipari elektronikai területen valósult meg – közölte tegnap Székesfehérváron Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója. Az új gépsorok és technológiák bevezetésével jelentősen bővült a Video­ton Autotechnika Kft. és a Videoton EAS Kft. gyártókapacitása, emellett a cégcsoportnál egy újólag kialakított raktárt is felavattak tegnap. Mint azt hangsúlyozta, míg korábban a szórakoztatóelektronikai gyártás volt meghatározó a Videotonnál, jelenleg az autóipari és az ipari elektronikai részegységek előállítása. Ezek azok az iparágak, amelyek működésére hosszú távon számítani lehet Európában.

A Videoton működéséről szólva Sinkó Ottó elmondta, hogy a 2008– 2009-es válság óta minden évben rekord árbevételt ért el a vállalatcsoport: tavaly a konszolidált nettó árbevétele 113,5 milliárd forint volt, ami 16 százalékkal haladta meg a 2012-es, és ötven százalékkal a 2009-es árbevételt. 2009-hez képest mostanáig több mint nyolcszáz munkavállalóval növelte a gyártó cégekben foglalkoztatottak létszámát. Idén januárban újabb, a korábbihoz hasonló nagyságú technológiai bővítési programot indított el a Videoton, ennek mértéke 4,5 milliárd forint három év alatt.

Lakatos Péter társ-vezérigazgató arról szólt, hogy az elmúlt öt évben jelentősen átalakult a termelési struktúra a vállalatcsoportnál. Mint említette, míg a cég indulásakor leginkább a bérmunka volt jellemző, az utóbbi tizenöt évben a technológiai fejlettség jócskán meghaladta ezt a szintet, jelenleg a gyártás, beszállítás és komplett termékek összeszerelése a fő irány. A beruházással kapcsolatban utalt a jelentős gépbeszerzésekre, így például új megmunkálógépeket, fröccsöntőt, lézeres vágógépet helyeztek üzembe. Elmondta azt is, hogy a cégcsoport új termékeket is bevezetett a szépség-elektronikában.

Klambauer Csaba, az EAS Kft. ügyvezetője elmondta, hogy 2010-től 2,9 milliárd forintot költöttek beruházásra, ebből 2,5 milliárdot technológiai fejlesztésre, így évente 240 ezer alkatrészt tudnak előállítani. A gyártóterületet 2500 négyzetméterrel, a raktárépületet pedig kétezer négyzetméterrel növelték. Gönczy Zsuzsa, az Autotechnika Kft. ügyvezetője közölte, hogy míg 2010-ben 19 milliárd forint volt az árbevétel, idén 38 milliárd forintra számítanak, miközben a létszám 950-ről 1200 főre emelkedett. A 4,7 milliárdos beruházásból 4,3-at technológiai fejlesztésre költöttek, és háromezer négyzetméterrel növelték a gyártóterületet.