Ajánló

Távozik Trump egyik legrégibb támogatója

Jeff Sessions legfőbb ügyész lemondását valószínűleg az elnök kérte, baloldali aktivisták tüntetésre készülnek, miközben a demokraták már a bevándorlással foglalkoznak

Lemondott az Egyesült Államok legfőbb ügyésze, Jeff Sessions. Ideiglenesen Matthew Whitaker látja el a feladatait, aki többször bírálta a Donald Trump kampányának esetleges orosz kapcsolatait vizsgáló biztosságot. A demokraták eközben már a bevándorlási politika vizsgálatáról beszélnek.

Benyújtotta lemondását az igazságügyi minisztériumot vezető Jeff Sessions amerikai legfőbb ügyész szerdán, minden jel szerint Donald Trump amerikai elnök kérésére. Az elnök elfogadta a lemondást, és közölte: az új tárcavezető jelöléséig Matthew G. Whitaker lesz az ügyvezető miniszter. Köszönjük Jeff Sessions legfőbb ügyésznek a szolgálatát, minden jót kívánunk neki – írta Twitter-bejegyzésében Trump.

A minisztérium tájékoztatása szerint, mivel az ügyvezető miniszter a felelős „mindenért” a tárcánál, ezért Whitaker veszi át a 2016-os elnökválasztásba történt, feltételezett orosz beavatkozást feltárni hivatott minisztériumi vizsgálat irányítását, valamint a Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti vélt összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette különbizottság felügyeletét is.

Demokrata politikusok szerint, Whitakernek ki kell vonnia magát az Oroszországgal kapcsolatos valamennyi vizsgálatból, ahogy azt Sessions is tette etikai okokra hivatkozva, ellenkező esetben alkotmányos válsággal fenyegettek.

Elemzők szerint Sessions, aki Trump egyik legrégebbi híve, pont azért esett ki az elnök kegyeiből, mert kivonta magát a vizsgálatok felügyeletéből. Trump ezért nyilvánosan is rendszeresen bírálta, sőt, nem egyszer megalázta, hiába volt az alabamai politikusnak kulcsszerepe a bevándorlási politika alakításában. A feladatokat ideiglenesen ellátó Whitaker többször bírálta a Mueller-vizsgálatot, és a lezárását követelte. Sessions lemondása után baloldali aktivisták bejelentették, hogy tüntetéseket szerveznek a Robert Mueller-féle bizottság megvédéséért.

Nancy Pelosi, aki várhatóan a képviselőház következő elnöke lesz, kijelentette, hogy a jövőben a Demokrata Párt felelőssége lesz a végrehajtó hatalom ellenőrzése, de nem keresi majd a harcot. Pelosi ígéretet tett arra, hogy megvalósítják programjukat, amelyet „a népért” gondolat jegyében hirdettek meg.
A demokraták tervei közül megemlítette, hogy meg akarják vizsgálni Donald Trump elnök kormányzatának politikáját az illegális bevándorló családok szétválasztását illetően. Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakcióvezetője elmondta: a két párt közötti „egyetértés korlátozottabb lesz”.

A választások eredményét egyébként az amerikai és az európai sajtó nagy része is úgy értékelte: a demokraták kicsit jobb helyzetbe kerültek, a republikánusok kicsit rosszabba, Donald Trumpra pedig nehéz hónapok várnak, de valószínűleg segíti majd 2020-as újraválasztását a mostani eredmény.


Hatalmasok egymás közt Argentínában

Valóban találkozik amerikai kollégájával Vlagyimir Putyin orosz elnök, ezt Moszkva és Washington is megerősítette – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A találkozóra az argentínai G20-csúcson kerül sor november 30-án és december 1-jén. Korábban arról is szólt a fáma, hogy Donald Trump most vasárnap, az első világháború végének párizsi centenáriumi megemlékezésein ül tárgyalóasztalhoz Putyinnal, de végül sajtóértesülés szerint csak futó találkozásra kerül sor. A fő téma a globális válsággócok mellett természetesen a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról megkötött szerződés amerikai felmondása lesz.
(VZ)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom