Ajánló

Szomáliai férfi késelt Melbourne-ben

Egy ember meghalt az ausztráliai nagyvárosban történt támadásban, amelyet a rendőrség terrorcselekményként kezel

Gázpalackokkal megrakott gépkocsival hajtott neki egy bevásárlóközpontnak, majd késsel járókelőkre és a helyszínre érkező rendőrökre támadt egy férfi pénteken Mel­bourne-ben. A késelés során egy ember életét vesztette, ketten megsérültek.

Melbourne 20181110
Az Iszlám Állam vállalta magára a halálos áldozatot is követelő támadást (Fotó: AFP - William West)

A rendőrök az elkövetőt meglőtték, a férfit a helyszínről válságos állapotban vitték kórházba, ahol belehalt a sérüléseibe. Az incidens a délkelet-ausztráliai nagyváros központi üzleti negyedében történt helyi idő szerint péntek délután, a csúcsforgalom idején.

Graham Ashton Victoria állambeli rendőrparancsnok közölte, hogy a platós terepjárót grillezéshez használt gázpalackokkal rakták meg, és a tartályok az ütközés után lángra kaptak. Ashton hangsúlyozta: „Nem gondoljuk azt, hogy jelenleg is veszély áll fenn, de bizonyosan terrorcselekményként kezeljük az incidenst.” A támadó kilétét nem akarta felfedni, de azt elmondta, hogy egy szomáliai származású férfiról van szó, aki ismert volt a rendőrség előtt. Ashton hozzátette, hogy a hét végi ünnep, az Emlékezés Napja idejére foganatosítandó biztonsági intézkedéseket az emlékhelyek és nyilvános események helyszínei körül felülvizsgálják, és feltehetően meg fogják erősíteni a rendőri jelenlétet.

Nem sokkal később az Iszlám Állam a terrorszervezet szócsövén, az Aamák hírügynökségen keresztül azt közölte, hogy egyik harcosuk követte el a melbourne-i támadást. Az Iszlám Állam vezetője, Abú Bakr al-Bagdádi egyébként augusztusban az MTI híradása szerint arra szólította fel híveit, hogy világszerte „vessenek be pokolgépeket, késeket vagy gépkocsikat” a terrorszervezet ellen harcoló, Egyesült Államok vezette koalícióban részt vevő országokban, amelyek felszámolták a Bagdadi által 2014 decemberében Szíria és Irak területén kikiáltott iszlám kalifátust.