Ajánló

Szíriai kórházakat segít a magyar kormány

Orbán Viktor szerint hazánk határozott álláspontja továbbra is az, hogy nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol baj van

Szíriai kórháznak nyújtott jelentős magyar segítségről szóló okiratot adott át tegnap Orbán Viktor kormányfő Mario Zenari bíborosnak és szíriai apostoli nunciusnak. A kórházak a társadalmi megbékélést is szolgálják a háború sújtotta országban.

orban-kolostor
(Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

A Hungary Helps program keretében a kormány 505 millió forint támogatást nyújt az olasz AVSI Alapítványnak az aleppói Szent Lajos Kórház, a damaszkuszi Francia Kórház és a szintén a szír fővárosban lévő Olasz Kórház egyéves működésének biztosítására. Az erről szóló okiratot tegnap nyújtotta át Orbán Viktor Mario Zenari bíborosnak és szíriai apostoli nunciusnak a Karmelita kolostorban.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett a Közel-Keleten szükséget szenvedő közösségek és családok megsegítésében, és szeretne hozzájárulni a háború okozta humanitárius katasztrófa enyhítéséhez. Emlékeztetett: hazánk határozott álláspontja továbbra is az, hogy nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol baj van.

Mario Zenari bíboros az MTI beszámolója szerint a megbeszélésen felidézte a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen hétfőn tartott előadásában is ismertetett tényeket: „a szíriai erőszak elsősorban a kisebbségeket, leginkább a keresztényeket sújtotta, és közülük is a legvédtelenebbek, a nők és a gyermekek szenvedtek a legtöbbet”. „A lakóházak nagy része megsérült, minden harmadik iskolát leromboltak. A kórházak fele elpusztult vagy használhatatlanná vált. Elmondta, a nemzetközi támogatással a helyi keresztény egyházak által működtetett kórházak nemcsak keresztény betegeket gyógyítanak, a muzulmánok pedig sokszor a kórházban csodálkoznak rá, hogy azoktól kapnak segítséget, akiket hitetleneknek tartanak” – hangsúlyozta a bíboros.

Szintén tegnap Orbán Viktor telefonon egyeztetett Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel. A két politikus Magyarország és az Egyesült Államok közötti aktuális politikai és gazdasági kérdésekről tárgyalt, és kifejezték szándékukat, hogy a közeljövőben személyes találkozón is egyeztetnek majd – írta az MTI.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom