Ajánló

Szintet lép a hazai autóipar

Palkovics László: Magyarország fontosnak tartja a párizsi éghajlatvédelmi megállapodás végrehajtását, amihez a közlekedésben is szükséges a károsanyag-kibocsátás csökkentése

Az innovációs miniszter kezdeményezte a járműipar szereplőinek összefogását, hogy áttekintsék a járművek károsanyag-kibocsátására vonatkozó új európai szabályozás hatását. Beszélt arról is, hogy hazánk kedvező helyszíne a vállalatoknak, ezt mutatják az itt lévő autó­gyárak fejlesztései.

Palkovics László 20181018
Palkovics László hangsúlyozta, hazánk kedvező helyszíne a fejlesztéseknek (Fotó: MTI - Illyés Tibor)

A kormány célja, hogy a gyártás mellett Magyarország élen járjon a technológiák fejlesztésében is – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás megnyitóján. A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban rendezett kiállításon a miniszter hozzátette, a kormány támogatja, hogy a magyar tulajdonú kis- és középvállalatok az autóiparban is a termelési és értékláncban minél magasabb hozzáadott értéket tudjanak előállítani, saját szellemi termékkel legyenek képesek megjelenni – tudósított a távirati iroda. Palkovics László hangsúlyozta, az autóipar a magyar gazdaság hajtómotorja, lehetővé teszi, hogy a gazdaság növekedése tartósan négy százalék felett legyen. Kiemelte, Magyarország a járműipar számára kedvező helyszín, ezt mutatják az itt lévő autógyárak fejlesztései, a nemzetközi és a hazai járműipar pedig jelentős kihívások és változások előtt áll. Példaként hozta az autók károsanyag kibocsátására vonatkozó jelentős csökkentés végrehajtását.

A digitalizáció, az Ipar 4.0 a járműgyártásban is magával hozza a különböző iparágak összekapcsolódását – említette meg a miniszter. Felhívta a figyelmet: a magyar gazdaságpolitika kiemelt stratégiai célja a kutatás-fejlesztés és az innováció támogatása. Ismertette, hogy az előzetes adatok szerint 2016-hoz képest 2017-ben 90,1 milliárd forinttal, 21,1 százalékkal emelkedtek Magyarországon a K+F ráfordítások, és elérték a 517,3 milliárd forintot, a GDP 1,35 százalékát.

Palkovics László egy másik fontos témában is felszólalt, kezdeményezte a járműipar szereplőinek összefogását, hogy koalíciót alkotva tekintsék át a járművek károsanyag-kibocsátására vonatkozó új európai szabályozás hatását a magyar autóiparra, és tegyenek javaslatot a célértékek megvalósíthatóságára. Október elején a környezetvédelmi tanács luxembourgi ülésén 2030-ig a járművek károsanyag-kibocsátásának a 2021-es szinthez képest való 35 százalékos csökkentéséről született döntés, ez alól mentességet kaptak a kis volumenű gyártók, ilyen nálunk a Suzuki. A célokat félidőben, 2023-ban felülvizsgálják. Magyarország fontosnak tartja a párizsi éghajlatvédelmi megállapodás végrehajtását, amihez szükséges a közlekedésben is a károsanyag-kibocsátás csökkentése. A magyar álláspontban harmincszázalékos csökkentés szerepelt.


Szoros magyar–amerikai kapcsolatok

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács mintegy 30 fős delegációját fogadta tegnap. A tárgyaláson a miniszter ismertette az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiemelt intézkedéseit, amelyek mentén a felek egyeztethettek a további együttműködés lehetőségeiről. A találkozón az amerikai fél arról számolt be, hogy az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács tagjainak kedvezőek a tapasztalataik a magyar üzleti környezetről. A tizenhárom különféle profilú cég képviselői többek között a hadi- és gépjárműtechnika, a gyógyszeripar, a biotechnológia, a banki és pénzügyi szolgáltatások területéről érkeztek, hogy bemutassák tevékenységüket és magyarországi érdekeltségeiket, megismerjék az Innovációs és Technoló­giai Minisztérium felépítését és fő célkitűzéseit.


Országjárás segíti a vállalkozókat

A feldolgozóiparban tevékenykedő kis- és közepes vállalkozások technológiai és digitalizációs fejlesztését szolgálja az Ipar 4.0 Mintagyár országjárás európai uniós projekt, amelyet az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) valósít meg konzorciumi formában – mondta tegnap Bárdos Krisztina, az IFKA ügyvezető igazgatója a távirati irodának. Hozzátette, a projekt 2,35 mil­liárd forint költségvetését a magyar állam, és az Európai Unió finanszírozza. Az országjárás október 15-től október 26-ig tart, illetve a büdzsé része az IVSZ és az IFKA öt közös feldolgozóiparban dolgozó mintagyárának fejlesztése is. A rendezvénysorozat nyolc megyeszékhelyet érint. (PGI)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom