Ajánló

Szijjártó: Hazafias politikát folytat Washington és Budapest is

Magyarország mindent megtett energiaimportja diverzifikációjáért – mondta a magyar külügyminiszter amerikai kollégájával, Mike Pompeóval folytatott tárgyalása után

A kárpátaljai magyarok miatt nem tudjuk egyszerűen geopolitikai kérdésnek tekinteni Ukrajna ügyét – mondta Szijjártó Péter, amikor Mike Pompeót fogadta. Az amerikai külügyér hangsúlyozta, el akarják mélyíteni a magyar-amerikai kapcsolatokat, és hogy nem szabad hagyni, hogy Putyin éket verjen közénk.

Szijjártó_pompeo
A magyar tárcavezető jelezte: Kárpátalja sorsa számunkra nem geopolitikai kérdés (Fotó: Ficsor Márton)

Bejelentették a megegyezést a védelmi együttműködésről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és amerikai kollégája, Mike Pompeo tegnapi sajtótájékoztatóján. A magyar tárcavezető elmondta, hogy a megállapodást a jövő hét során az Országgyűlés honvédelmi bizottsága elé fogják terjeszteni.
Hét és fél év után látogatott újra amerikai külügyér Budapestre, ami Szijjártó szerint azt mutatja, hogy amióta republikánus kormány van Washingtonban, a gazdasági és védelmi pillér után elkezdtük újjáépíteni a harmadik, a politikai pillért is.

Trump kormánya számos kérdésben hasonlóan gondolkodik, mint a magyar: mindketten hazafias politikát folytatunk, és elsődlegesnek tekintjük állampolgárainak biztonságát, valamint a keresztény örökség és a keresztény emberek megvédését – jelentette ki a magyar külügyminiszter. Mi azt gondoljuk, hogy a világ nem lesz jobb hely attól, ha kormányok beavatkoznak egymás ügyeibe és politikánkat a kölcsönös tiszteletre alapozzuk, ezért elvi alapon vétóztunk meg minden olyan döntést, ami kritizálná Washington külpolitikáját és nem adjuk a nevünket ahhoz, hogy az EU vagy más szervezet egy szuverén ország döntéseit bírálja – mondta Szijjártó, aki kiemelte: Pompeónak azt is elmondta, hogy „nekünk nagyon fontos a 150 ezer kárpátaljai magyar, és nem tudunk geopolitikai kérdésként tekinteni” Ukrajna ügyére.

Szijjártó beszélt az orosz és kínai befolyás kérdéséről is, és hangsúlyozta, hogy kapcsolatunk Moszkvával és Pekinggel nem változtat azon, hogy Washington szövetségesei vagyunk. Felhívta a figyelmet arra, hogy Nyugat-Európa álságos a kérdésben, mert hazánkat sokat kritizálják, miközben hozzánk képest a nyugat-európai államok sokkal nagyobb volumenű kereskedelmet folytatnak Kínával és Oroszországgal. Szijjártó azt is elmondta, Magyarország energiaforrásainak diverzifikálása csakis a szövetségeseinken múlik, hiszen hazánk kiépítette az ehhez kellő infrastruktúrát.

Mike Pompeo üdvözölte a védelmi együttműködést és a magyar harcieszköz-bevásárlást, s hozzátette: nem engedhetjük meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „éket verjen a barátok közé”. Pompeo bírálta Kínát is, mondván, az hídfőállást akar létrehozni Európában, de a „kézfogás” Kínával gazdasági és politikai függőséget okoz – tette hozzá. Ismét elmondta, hogy Washington évekig „nem volt jelen” Közép-Európában, amit a riválisok kihasználtak, de most újra a kapcsolatok elmélyítésén dolgoznak hazánkkal.
Pompeót az este folyamán Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta.


Az egyik legmegbízhatóbb szövetséges

Nem véletlen, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Magyarországon kezdi meg európai körútját, tekintve, hogy Orbán Viktor Donald Trump „egyik legbiztosabb szövetségesévé vált az Európai Unióban és a NATO-ban” – írta az ABC című, jobboldali spanyol napilap hétfőn. David Alandete washingtoni tudósító szerint „Orbán páriává vált Európában szélsőséges politikái, idegengyűlölő kijelentései és Oroszországhoz való közeledése miatt”, ám ez nem befolyásolja az amerikai elnököt, aki Magyarországot szokta példaként hozni arra, hogy működnek azok a falak, amilyeneket ő is tervez a mexikói határra építeni – derül ki az MTI szemléjéből. „A falak előnyben részesítése mellett Orbánnak és Trumpnak több egyéb közös pontja is van” – írta Alandete, aki szerint mindkét vezető többé-kevésbé nyilvánvalóan csodálja Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és mély ellenszenvvel viseltetik George Soros iránt. Felidézte, az amerikai diplomácia hónapok óta ápolja a kapcsolatot Orbán Viktorral.
(ŐM)


Civilekkel is találkozott a tárcavezető

A jogállamiság kihívásairól osztotta meg aggodalmait Mike Pompeo amerikai külügyérrel a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a K-Monitor – állt a civil szervezetek közleményében. Az első szervezet társelnöke, Pardavi Márta a hatalommegosztás és a független igazságszolgáltatás csorbításáról és a civilellenesnek nevezett törvényekről és kampányról beszélt. Kapronczay Stefánia TASZ-ügyvezető a sajtószabadság, a független és sokszínű sajtó demokratikus fontosságáról értekezett, külön kitérve az általa élesen kritizált Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány létrehozására és működésére. Léderer Sándor, a K-Monitor igazgatója azt ugyan elismerte Pompeónak, hogy a mindennapi korrupció visszaszorításában előrelépés történt az elmúlt tíz évben, de szerinte a politikai korrupció átszövi az egész gazdaságot, és a társadalom is jelentős problémaként érzékeli. A szervezetek üdvözölték az amerikai vezetés jogállamiság és a civilek iránti elkötelezettségét.
(ZV)


Röviden

Igazi fordulópontot vár a legújabb Donald Trump–Kim Dzsong-
un-találkozótól a dél-koreai elnök. Mun Dzse In úgy vélte, ez a második egyeztetés az amerikai elnök és az észak-koreai vezető között a Koreai-félsziget atommentesítése és békéje tekintetében kézzelfogható szintre emeli az eddig megbeszélt alapelveket. A két vezető a hónap utolsó napjaiban találkozik Hanoiban. (ZV)

Váratlanul Afganisztánba érkezett tegnap a ügyvivő védelmi miniszter. A Jim Mattis leköszönése óta a tárca élén álló Pat Shanahan az ott szolgáló amerikai parancsnokokkal és afgán vezetőkkel tárgyal a tálib lázadókkal kezdett békepuhatolózások közepette. A hírek szerint közölte, nem kapott utasítást az afganisztáni amerikai haderő csökkentésére.
(VZ)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom