Ajánló

Szijjártó: Afrika a migráció kulcsa

Remélem, a franciák megszabadulnak egy nagyon rossz elnöktől – jelentette ki Matteo Salvini olasz belügyminiszter

Miközben Szijjártó Péter külügyminiszter Európa és Afrika együttműködésének fontosságát hangsúlyozta Brüsszelben, az olasz kormánypártok vezetői tovább támadták Emmanuel Macront és Franciaországot „gyarmatosító politikája” miatt.

Európa biztonsága ma már Afrikában kezdődik – jelentette ki Szijjártó Péter kedden Brüsszelben, az Európai Unió és az Afrikai Unió országainak külügyminiszteri szintű találkozója után. Rövid sajtóértekezletén a külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a migrációs együttműködésnek nem azt a célt kell szolgálnia, hogy minél többen eljöhessenek Afrikából, hanem olyan feltételek megteremtésén kellene dolgozni, hogy életkörülményei miatt lehetőleg senki se kényszerüljön otthona elhagyására.

Ennek során azonban világosan tisztázni kell, hogy ki mit ért az együttműködés alatt, továbbá az ENSZ migrációs csomagjának vitájából tanulva minden esetben le kell szögezni, hogy a bevándorlás nem alapvető emberi jog – húzta alá Szijjártó. Kiemelte, hogy a migrációnak nagyon komoly biztonsági kockázatai vannak nem kizárólag a cél-, hanem a kiindulási és a tranzitországokra nézve is, az államoknak pedig joguk van ezen kategóriák egyikébe sem tartozni.

Rámutatott, hogy Európának segítenie kell az afrikai országok stabilitásának megteremtését. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy szerdán Tunéziába látogat, mert a helyi hatóságok felkérték Magyarországot, hogy nyújtson támogatást a határvédelmi képességek megerősítésében, és az észak-afrikai államok stabilitásának első előfeltétele határaik megvédése. Szijjártó emellett hangsúlyozta, hogy fontos versenyképes tudáshoz segíteni az afrikai fiatalokat.

Újságírói kérdésekre válaszolva a tárcavezető arról tájékoztatott, hogy a kormány részéről senki nem vesz részt a magyar helyzettel foglalkozó, jövő heti európai parlamenti vitán, mert nem kívánnak részt venni a választási kampányhoz kapcsolódó színjátékban.

Közben tovább élesedik Franciaország és Olaszország ellentéte, miután Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes ismét gyarmatosító politikával vádolta meg a francia kormányt. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjének korábbi kijelentései miatt bekérették az olasz nagykövetet a francia külügyminisztériumba, amire Di Maio úgy reagált, hogy szavai nem okozhatnak diplomáciai problémát, mert igazak. Az olasz politikus szerint Franciaország a „gyarmatainak” köszönheti kedvező gazdasági helyzetét, és ismét utalt az afrikai valutaközösségi frankra (Cfa), amelyet az európai országban nyomtatnak.

Di Maio úgy gondolja, Franciaország megakadályozza ezen afrikai országok fejlődését, és hozzájárul a menekültek útnak indulásához. Arra az újságírói kérdésre, hogy a francia érdekeltségbe tartozó afrikai államokból alig érkeznek menedékkérők Olaszországba, Luigi Di Maio kijelentette: Líbiában is a 2011-es francia bombázás teremtett káoszt.

Az olasz sajtó szerint Luigi Di Maio kijelentései elsősorban olasz belpolitikai üzenetként szólnak a megkezdődött európai választási kampányban.

Luigi Di Maióhoz csatlakozva Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga kormánypárt vezetője kedden kijelentette: a migrációt kiváltó okok közé tartozik, hogy egyes országok eltulajdonítják az afrikaiak vagyonát, és Franciaország is ezek között van.

Megjegyezte, országa nem fogad el leckéztetést Franciaországtól, amely az utóbbi években több tízezer migránst utasított vissza, nőket és gyermekeket, néhányukat éjszaka visszaszállítva és Piemonte erdőiben hagyva, mintha állatok lennének.

Remélem, hogy a franciák megszabadulnak egy nagyon rossz elnöktől, amire a május 26-i európai parlamenti választáson lehetőségük is lesz – írta később Facebook-oldalán Salvini, Emmanuel Macronra utalva.

Szintén tegnapi a dpa hírügynökség úgy értesült, hogy Németország felfüggeszti részvételét a menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felderítése, illetve felszámolása érdekében a Földközi-tengeren tevékenykedő európai uniós Sophia haditengerészeti műveletben. Mint közölték, a haditengerészet az Augsburg nevű fregatt bevetésének végeztével egyelőre nem küld újabb hajót a líbiai partokhoz.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom