Ajánló

Szétdarabolás és robbantás vár a Morandi hídra

A tavaly augusztusban leomlott genovai átkelő helyére tervezett új építmény a kikötőváros polgármestere, Marco Bucci szerint az év végére elkészülhet

Fél éven belül befejeződhet annak a genovai hídnak az elbontása, amely tavaly augusztusban omlott le, negyvenhárom személy halálát okozva. A helyére tervezett átjáró Európa legdrágább hídja lesz.

genoa-hid
Hozzákezdtek a tragikus emlékű híd lebontásához, az új átkelőt – amely nem függőhíd lesz – az év végére ígérik (Fotó: AFP/Marco Bertorello)
Lassúnak, ám látványosnak ígérkezik a Morandi híd lebontása.

A tavaly augusztusban összeomlott genovai híd szétdarabolásához pénteken kezdtek hozzá. A bontás előkészítése december óta tart, először acélszerkezetekkel megerősítették a hídroncsot tartó, több ponton kilencven méter magas lábakat, majd rögzítették az egyben maradt részeit is. A mérnökök elmondásai szerint első lépésként szétvágják az átkelő középső elemét rögzítő fogakat, az így szabaddá vált hatalmas híddarabot pedig a földre eresztik, majd elszállítják. Mindezt a tervek szerint szombat estig befejezik. A roncsok bontását a szerkezet egyben maradt nyugati részén kezdték meg, amely távolabb esik a híd alatt sorakozó lakóházaktól. Ezeket már a katasztrófa idején evakuálták, és szintén elbontás vár rájuk. Az átkelő keleti, az omlás miatt csonkán maradt részét felrobbantják. Pierre Corfdir mérnök szakértő úgy nyilatkozott, egy ilyen vállalkozás előkészítése normál körülmények között nagyjából három évet venne igénybe.

A bontás ütemezését az időjárás határozza meg, következésképpen az új híd felépülését is, amelyet a Morandi helyére terveznek. A tervek szerint legkésőbb fél éven belül végleg eltávolíthatják a hídmaradványokat, ezzel egyidejűleg megkezdődhetnek az új átjáró építési munkái is, amit Renzo Piano olasz sztárépítész tervezett. Piano elmondta, az új híd oszlopokon fog állni arra való tekintettel, hogy a város lakóinak negatív emlékei vannak a függőhidakról.

Marco Bucci, a város polgármestere közölte: az új átjáró év végére elkészül, valamint új nevet is kap, ám ezt a tervezett hivatalos avatásig, 2020. április 15-ig nem árulják el. Az építmény várhatóan több mint kétszázmillió euróba (több mint 6,2 milliárd forintba) kerül, ezzel Euró­pa legdrágább hídja lesz.
Az újjáépítés költségét részben a hidat üzemeltető autósztráda-társaság finanszírozza.

Csütörtökön mindeközben a genovai bíróságon megkezdődött az előzetes bizonyítékfelvételi eljárás. Az ügyészség húsz ember ellen emelt vádat, köztük vannak az autósztráda-társaság mérnökei és karbantartásért felelős szakemberei is, ugyanis a vizsgálatok alapján a katasztrófát a hiányos karbantartás okozta.

A híd­omlás miatt otthonát elvesztő hatszáz család eddig kétszázmillió euró támogatást kapott.