Ajánló

Székesfehérvárra költözik a parancsnokság

Hamarosan indul a munka a kiskunfélegyházi fegyvergyárban, a cél, hogy hazánkban gyártsák a lőszert és a lőport is

Elmaradtunk a jogszabályalkotással, így a világban jelentkező kihívásokra már nem tudunk kellő hatékonysággal válaszolni a régi struktúrában – mondta tegnap Benkő Tibor Budapesten egy háttérbeszélgetésen.

A honvédelmi miniszter ezt annak kapcsán hangoztatta, hogy sajtóhírek szerint 2019. januártól átalakul a Magyar Honvédség parancsnoki struktúrája. A hadsereg vezetését – a jelenlegi Összhaderőnemi Parancsnokság és a Honvéd Vezérkar összevonásával – a Magyar Honvédség Parancsnoksága venné át, amely a fővárosi Honvédelmi Minisztériumból Székesfehérvárra költözne.

A tárca vezetője a tervekről szólva kifejtette, sok egyéb mellett előrehaladott tárgyalások folynak a harckocsiképesség fejlesztéséről. Benkő Tibor beszélt a HM Arzenál keretein belül Kiskunfélegyházán létesített fegyvergyárról is. Itt november-december környékén indulhat a termelés, az üzemben – ahol most ötvenöten végeznek előkészítő tevékenységet – kétszáz ember kap állást. Az alföldi településen nemcsak a HM, de az összes hazai fegyveres szerv részére készítenek majd fegyvereket.

A tárca vezetője elárulta azt is, törekvésük, hogy hazánkban legyen lőszer- és lőporgyár is, hogy e téren se legyünk kiszolgáltatva másoknak.

A Zrínyi 2026 program nemcsak elindult, hanem a vártnál sikeresebben fut – fogalmazott a miniszter, aki az eredmények között említette a hazai pilótaképzés újraindítását, s azt, hogy az eddig vásárolt négy ZLIN típusú repülőn túl további négy kiképzőgép beszerzése folyik. Közölte, az a cél, hogy még az őszi ülésszakban elfogadják a honvédelem modernizációját érintő törvényeket. Az eseményen jelen lévő Korom Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke kérdésre elmondta, jelenleg háromszáz katona szolgál a határon.