Ajánló

Székely diadal Luxembourgban

Megsemmisítette az uniós bíróság a nemzeti kisebbségekért induló polgári kezdeményezést elutasító EB rendeletét

Komoly győzelemként értékelte a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), hogy az Európai Unió Bírósága tegnapi ítéletében másodfokon megsemmisítette az Európai Bizottság (EB) egy 2013-as határozatát, amelyben a testület elutasította a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét.

A kezdeményezés arra irányult, hogy – mivel az unió kohéziós politikája veszélyezteti és hátrányba hozza a nemzeti kisebbségi régiók (így a beterjesztők szűkebb pátriája, Székelyföld) sajátos etnikai, kulturális, vallási vagy nyelvi jellemzőit – az EU kezelje kiemelten ezeket a régiókat.

Az EB akkori döntésekor arra hivatkozott, hogy a szabályozás nem az ő hatásköre, így el sem kezdhetnek aláírásokat gyűjteni a szervezők, a perben első fokon a székelyeket elutasító Európai Unió Törvényszéke pedig hiányolta a veszélyeztetettség és hátrányok fennállásának bizonyítását. A perbe Románia, Szlovákia és Görögország az EB oldalán, Magyarország pedig a kezdeményezők oldalán csatlakozott be.

Ezt követte a fellebbezés, amelynek végén tegnap a luxembourgi székhelyű bíróság érvénytelenítette e két szerv döntését, kimondva, hogy azok tévesen alkalmazták a közösségi jogot. Az SZNT közleményben ismét jelezte: a kezdeményezés azért fontos, mert a Romániának jutó EU-s forrásokból a Székelyföld alig részesül, lemaradása egyre nő, lakóit pedig hátrányos megkülönböztetések sora éri. Az SZNT úgy véli: az EU reform előtt áll, így egyre nagyobb hangsúlyt kaphat a nemzeti kisebbségek érdekképviselete is. Az SZNT elnöke, Izsák Balázs közölte: az aláírásokkal immár uniós szinten is küzdhetnek Székelyföldért.
A
z ítélet hírére az RMDSZ és az EMNP is reagált: mindkét erdélyi magyar párt úgy látta, hogy az efféle polgári kezdeményezések egymást is erősítik, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Minority SafePack sikerével is példálózott.


Folytatják a helyi gazdaságélénkítést

Fogadta hivatalában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, akivel megállapodtak, hogy a kormány a párttal együttműködve folytatja a sikeres erdélyi gazdaságfejlesztő programot – egyébként a program Kolozs és Beszterce megyei pályázatainak értékelése nyomán 400 termelő és vállalkozó kap támogatást. A két politikus egyetértett abban, hogy fontos mielőbb megállapodni a marosvásárhelyi egyetemen indítandó magyar nyelvű képzésekről.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom