Ajánló

Sürgette a görögöket Merkel

A zsúfolt menekülttáborok helyzetén is javítana a német kancellár

Az EU-török menekültügyi megoldás következetes végrehajtását sürgette Angela Merkel német kancellár, miután csütörtök este Athénban tárgyalt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel.

Javítani kell az égei-tengeri görög szigeteken lévő menekülttáborok helyzetén Angela Merkel szerint. A német kancellár csütörtök késő délután érkezett Athénba, kétnapos hivatalos látogatásának első napján megbeszélést folytatott mások mellett Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel. Merkel az MTI híradása szerint a tárgyalást követő sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy nem kielégítő az elutasított menedékkérők visszaküldésének üteme Görögországból Törökországba, és a 2016 márciusában az Európai Unió és Törökország közt megkötött menekültügyi megállapodás következetes végrehajtására van szükség. Az egyezmény értelmében az unió minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekültstátust. Merkel méltatta a gazdasági megszorítások miatt nehéz időket megélt görög nép erőfeszítéseit, amelyeket annak érdekében vállalt, hogy kilábalhasson a súlyos államdósság-válságból. Dicsérte emellett Ciprasz erőfeszítéseit is a görög–macedón névvita rendezésére.

A görög kormányfő elmondta, az európai polgároknak szembe kell szállniuk a populista erőkkel, amelyek „sötét korokba akarják visszavetni az EU-t”. Ciprasz a migrációügyi együttműködés folytatására szólította fel Berlint.

A kancellár csütörtökön Prokopisz Pavlopulosz görög elnökkel is találkozott, aki később azt mondta: Görögország megalapozottan perelheti Németországot több mil­liárd eurós háborús jóvátételért. Berlin már többször bocsánatot kért a náci Németország Görögországgal szemben elkövetett második világháborús bűneiért, de mindig visszautasította új keletű pénzbeli követelését. Merkel most is kijelentette: „Tudatában vagyunk történelmi felelősségünknek, ezért az a feladatunk, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk a jó kapcsolatok érdekében, és hogy támogassuk egymást”


Röviden

Nem volt még ekkora tétje európai parlamenti (EP-) választásnak, mint idén, a hangulat felfokozott a voksolás előtt – mondta Szijjártó Péter tegnap az M1 aktuális csatornán. A külügyminiszter szerint az európai polgárok az EP-választáson elmondhatják: a bevándorlást ellenző vagy azt támogató politikai pártoknak adnak lehetőséget Európa jövőjének alakítására.

A májusi EP-választáson az emberek eldönthetik: vegyes társadalmakban szeretnének-e élni, vagy megőriznék nemzeti identitásukat – áll Takács Szabolcs közleményében. Az uniós ügyekért felelős államtitkár tegnap Budapesten az EU előtt álló kihívásokról tárgyalt Mark Speichhel, Észak-Rajna–Vesztfália német tartomány államtitkárával. Mint közölte, a felek egyetértettek abban, hogy Európa alapérdeke az afrikai és közel-keleti térség fejlesztése.

Nőtt a beadott menedékkérelmek száma tavaly Belgiumban – jelentette a Le Soir. A belga lap szerint 2018-ban csaknem 23 500 ember folyamodott menekültstátusért, ez 19 százalékos növekedés 2017-hez képest. (SzH)


Minden fontos kérdésben együtt döntene Párizs és Berlin

Részleteket közölt a brüsszeli Politico a tervek szerint Aachenben január 22-én aláírandó új német–francia együttműködési szerződés tervezetéről. A dokumentum alapján a két ország minden fontos uniós találkozó előtt külön egyeztetne egymással, és lehetőleg közös álláspontot kidolgozva érkezne az eseményre. A tervek szerint szorosan együtt fognak működni a biztonsági és külpolitikai kérdésekben, összehangoltan fogják fejleszteni hadiiparukat és a fegyvergyártást, valamint az exportot is közösen intézik majd. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában Párizs támogatni fogja, hogy Berlin is állandó tag legyen. Mindezek mellett a két kormány ígéretet tenne a gazdasági törvényeik összehangolására, és fokozottan támogatnák, hogy polgáraik megtanulják egymás nyelvét. (HSz)