Ajánló

Stop Budapest!

Másik civil szervezet a városok szépségrangsorában a dobogóról leszorult településekért szolidaritást vállalva egyórás figyelemfelkeltő éhségsztrájkot hirdetett délután négy és öt óra között

Azonnali hatállyal vonják vissza a Budapest Európa legszebb fővárosa besorolást, mert megtévesztő, alkalmas az eszeveszett orbáni diktatúra legitimizálására, és újabb tápot ad az öntömjénező központi propagandagépezet gátlástalan működéséhez – e követeléssel fordult a magyar ellenzéki párt uniós parlamenti képviselője a rangsort felállító amerikai BuzzFeed magazin szerkesztői-hez. A levelet eddig harmincöt balliberális gondolkozású értelmiségi nem írta alá.

A brüsszeli keltezésű képzelt nyílt levél megfogalmazója, a kackiás bajszú Untenmüller Péter érvelése szerint: minden szép lehet, amire szeretettel nézünk, a magyar főváros azonban semmiképpen sem szolgált rá a kitüntető címre. Budapest kedvező adottságai, a dunai panoráma, a budai Vár és a Halászbástya esti díszkivilágítása csak elfedi a romló közállapotokat, a kutyaürüléket és a kapualjakban éktelenkedő műanyag kukák lehangoló látványát. A városra biggyesztett hivalkodó „legszebb” jelző pedig semmibe veszi az egyenlőségen alapuló európai alapértékek eszméjét. És kirekesztő, amely ellen a demokratikus erőknek össze kell fogniuk!

A levélre reagálva a HírTv riasztóan bájos műsorvezetője, Ármány Olga esti beszélgetős műsorába meghívta Budapest főpolgármesterét. De az nem jött el. Megérkezett viszont a dokumentumot kézjegyével szintén el nem látó másik európai ellenzéki parlamenti képviselő, a hazájáért aggódó Ohelyi István. A kedveskedő kérdésre: ugye ön is szégyelli, hogy magyar?, a vendég válaszként kifejtette: valóban arcpirító Budapest elvtelen méltatása. Az effajta provokatív címkézés a nacionalista szélsőséges politikai nézetek elburjánzásához vezethet, ami veszélyes. Sőt gyűlöletkeltő! Az egységes Európában gondolkodó, jóérzésű ember mindenféle listázást elutasít.

A képviselő a további kérdésekre időhiány miatt már nem válaszolhatott. Elviharzott a szellemi csatatérre, hogy az európai előrehaladás megakasztásán mesterkedő V4-ekkel vívjon ütközetet. Ez a harc lesz a végső! – idézte fel távozóban a dicsőséges munkásmozgalmi időket az eltökélt politikus.

A brüsszeli ellenzéki képviselők kiállásán felbuzdulva a jogállamiság sárba tiprása ellen tiltakozó civil szervezetek is akcióba lendültek. Az Izgága Társaság a Szabadságért aktivistái a Budapestet megbélyegző rangsor felállítása miatt a többségi társadalom nevében szerveztek élőláncot a Parlament köré. A borongós idő sok szimpatizánst elriasztott ugyan, de a Kossuth téri díszlépcső két oroszlánjával együtt így is mintegy húsz elszánt jogvédő sorakozott fel, kivívva az őket fotózó japán turisták elismerését.

Másik civil szervezet a városok szépségrangsorában a dobogóról leszorult településekért szolidaritást vállalva egyórás figyelemfelkeltő éhségsztrájkot hirdetett délután négy és öt óra között. Az akció jól indult, de végül felemásra sikeredett, mert valamelyik haspók aktivista háromnegyed ötkor behabzsolt egy vajas kiflit. Ez a fiaskó azonban nem szegte kedvét a civileknek. Csordás Márton, a legaktívabb független aktivista sem maradt tétlen. Kezében festékkel teli vödörrel útnak eredt, hogy összemázolja néhány impozáns műemlék közintézmény falát. Kiadta egész Budapestnek szóló jelszavát: merjünk ne csupán kicsik, de csúnyák is lenni!