Ajánló

Stabilizálta előnyét a Fidesz

A szocialisták kicsit javítottak eredményükön

A nyári csökkenés után a Fidesz augusztusban stabilizálni tudta támogatottsági előnyét, és 33 százalékos szimpatizánsi arányával továbbra is magabiztosan vezeti a pártversenyt – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint az európai parlamenti választás után a három baloldali párt támogatottsága nagyon közel került egymáshoz. Az elmúlt hónapok eredményei azt mutatják, hogy bár alacsony bázison, de az MSZP egyértelműsítette vezető helyét a másik két baloldali párttal szemben. Az MSZP-nek tíz, a Demokratikus Koalíciónak (DK) öt, az Együtt-PM-nek pedig három százalék jelenleg a támogatottsága az összes megkérdezett között – állapította meg a Nézőpont.

A júliusi elemzés szerint a szocialisták csak két százalékponttal vezettek Gyurcsány Ferencék előtt, akiknek az Együtt-PM-hez hasonlóan augusztusban nem változott a támogatói körük. A baloldal megosztottságának köszönhetően továbbra is a Jobbik a második legerősebb párt, tizenöt százaléknyi szimpatizánssal. Az összes megkérdezett között az LMP két százalékot rontott júliusi eredményén és jelenleg négyszázalékos támogatottságot tudhat maga mögött. Ezzel most csak Bajnai Gordonékat tudják megelőzni.
A potenciális támogatottsági adatok a baloldali pártok támogatóinak alacsony aktivitási kedve miatt a Fidesznek, a Jobbiknak és az LMP-nek kedveznek – írják az elemzők. Az aktív szavazók között a kormánypártra 42, a Jobbikra 26 százalék, az MSZP-re tizenegy százalék szavazna. Utóbbi két párt két-három százalékot javított az előző hónaphoz képest.

Ebben a kategóriában a DK-ra nyolc, az Együtt-PM-re pedig négy százalék szavazna, ha most vasárnap lennének a választások. Az LMP-szimpatizánsok aránya egy százalékkal bővült az aktív szavazók körében július óta, jelenleg kilenc százalékon állnak.