Ajánló

Sikeres a magyar államháztartás konszolidációja

A jegybank helyesen döntött azzal, hogy a kormány gazdaságpolitikáját olyan területeken is

Az elmúlt évek sikereit és a kormánnyal való együttműködés fontosságát hangsúlyozta Matolcsy György az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén. A testület azért hallgatta meg a jegybank-elnököt, mert a miniszterelnök újrajelölte az MNB vezetőjének. Jelölését a bizottság kormánypárti többsége támogatta.

Matolcsy 20190227
Matolcsy György elnök és Windisch László alelnök (Fotó: Hegedüs Róbert)

Magyarország valamennyi gazdasági mutatója jelentős javulást mutat, minden, a pénzügyi rendszer konszolidációját jelző trend helyes irányba tart – mondta a gazdasági bizottság tegnapi meghallgatásán Matolcsy György. Beszédében hangsúlyozta: a magyar gazdaságban az elmúlt hat évben olyan változások mentek végbe, amelyeknek köszönhetően ma egy dinamikusan növekvő, az egyensúly és a növekedés együttes csillagállását mutató országkép bontakozik ki. Sikerült 2010-től két és fél év alatt a magyar államháztartás konszolidációja, ami azért nagyon lényeges, mert ennek köszönhetően 2013 és 2019 között végre lehetett hajtani a teljes pénzügyi rendszer konszolidációját. A Magyar Nemzeti Bank a három mandátumát teljesítette, először elérte az árstabilitást, majd a pénzügyi stabilitást és a költségvetési konszolidációt, amelynek köszönhetően érdemben, hatékonyan és jelentősen tudja támogatni a magyar kormány gazdaságpolitikáját.

Ennek az együttműködésnek az eredménye, hogy az elmúlt hat évben átlagosan három és fél százalékkal nőtt a magyar gazdaság. Ha az elmúlt száz év magyar gazdaságpolitikáját vesszük figyelembe, akkor azért is kivételes ez a növekedés és növekedési forma, mert amellett, hogy egyensúlyőrző, javarészt belső forrásokra épül – emelte ki Matolcsy. Hozzátette: bevált a magyar pénzügyi rendszer konszolidációja, amit nem lehetett volna végrehajtani a jegybank integrációja nélkül. A MNB vezetése helyesen döntött akkor, amikor úgy határozott, hogy a kormány gazdaságpolitikáját olyan területeken is megpróbálja támogatni, amelyek első pillantásra nem is tartoznak a jegybank feladataihoz. Ilyen például a felsőoktatási rendszer átalakításának támogatása. Matolcsy György kiemelte: a Magyar Nemzeti Bankot 1924-ben konszolidáció céljából hozták létre, ezt a célt pedig továbbra is szem előtt kell tartani.

A jegybankról szóló törvény szerint a szervezet elnökének személyére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnök számára, a megbízatás hat évre szól, egy személy legfeljebb két alkalommal lehet az MNB elnöke. Matolcsy György első jegybankelnöki megbízatása március 3-án szűnik meg. Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága tegnap a kormánypárti képviselők egyhangú támogatásával, tíz igen és öt nem szavazat mellett támogatta Matolcsy György újbóli jelölését.

Matolcsy György a bizottság ülésén elmondta: a jegybank az elmúlt hat évben hozzájárult egy kivételes növekedési fordulathoz. Kiemelte: Magyarország valamennyi makro- és mikrogazdasági mutatója kedvező képet mutat. A jegybank a monetáris, ezen belül a kamatpolitikájával az elmúlt hat évben 2400 milliárd forint kamatkiadást spórolt meg az államháztartásnak.


Elismerés a hitelminősítőktől

A hitelminősítők értékelései szerint is évek óta jól teljesít a magyar gazdaság – közölte a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára tegnap az M1-en a Standard and Poor’s, valamint a Fitch Ratings február 15-ikei illetve 22-iki felminősítésével kapcsolatban. Gion Gábor azt mondta, a költségvetési hiány folyamatosan három százalék alatt van, a GDP-hez viszonyítva pedig csökken az államadósság is. Tavaly a 4,8 százalékos gazdasági növekedéssel kiemelkedően erős év volt. Ha a gazdaság továbbra is jól teljesít, csökken az államadósság, és ez a későbbi hitelminősítésekben is meglátszik. (MOA)