Ajánló

Sargentiniék újabb magyar vitát tudtak kiharcolni

George Soros aktívan lobbizik az európai biztosoknál egy finn lap szerint, és munkatársai is heti rendszerességgel egyeztetnek a brüsszeli testület képviselőivel

A brüsszeli Zöldek nyomására újra Magyarországról fognak vitázni az Európai Parlamentben, Manfred Weber pedig új szövetségeseket keres. A finn sajtó mindeközben George Soros brüsszeli lobbizásáról ír.

Sargentini
Judith Sargentini (elöl, középen) frakciótársaival: már hiányolták a magyar témát (Fotó: AFP/Frederick Florin)


Ismét napirendre kerül a magyarországi helyzet az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, január 30-án – így döntött tegnap Brüsszelben a házbizottságként működő Elnökök Konferenciája az MTI tudósítása szerint. Az újabb vitát az alapszerződés hetes cikkelye szerinti eljárás alapjául szolgáló jelentés szerzőjét, Judith Sargentinit soraikban tudó Zöldek kezdeményezték. A frakció szerint egyebek mellett a mostani kormányellenes tüntetések, a túlóratörvény, valamint a közigazgatási bíróságok létrehozása miatt indokolt egy újabb vita. Az MTI forrásai szerint az Európai Néppárt (EPP) – amelynek a Fidesz is tagja – nem támogatta a kezdeményezést. Sargentini azt mondta, napról napra romlik a helyzet Magyarországon, haldoklik a demokrácia. „Meg kell tennünk mindent, amit csak lehet, hogy segítsünk újra életre kelteni és támogassuk a magyarokat autoriter vezetőjük rögeszméivel szemben” – fogalmazott a képviselő, aki egyébként kedden délután Brüsszelben magyar balliberális ellenzéki politikusokkal közösen tüntetett a kormány ellen. Ezzel kapcsolatban Gál Kinga és Deutsch Tamás fideszes EP-képviselők a napokban lapunknak azt nyilatkozták: kibújt a szög a zsákból, a folyton objektivitását hangsúlyozó holland jelentéstevő valójában a bevándorláspárti ellenzéket akarja helyzetbe hozni egy demokratikusan megválasztott kormánnyal szemben.

Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje közben európai körútra indult, amelynek brüsszeli nyitóeseményéről az Euractiv portál számolt be tegnap. A bajor politikus szerint a szociáldemokraták és a liberálisok természetes szövetségesei a jobbközép pártcsaládnak az EP-ben, de az EPP bárkivel szívesen tárgyal, feltéve ha a másik fél is osztja az Európa-párti értékeket. Weber elismeréssel beszélt az Európai Reformisták és Konzervatívok (ECR) csoportról, amelyet a brit Konzervatív Párt alapított, és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) is tagjai közé tartozik. Kérdezték arról is, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter, az euroszkeptikus Liga elnöke a napokban Jaroslaw Kaczynski PiS-vezetővel tárgyalt. Weber szerint a Liga válthatja a torykat az ECR-ben a Brexit után. Az Euractiv rámutatott, Weber nem volt hajlandó kizárni egy jövőbeni együttműködést Salvinivel.

A Magyar Idők a finn Mvlehti.net hírportálra hivatkozva írt arról, hogy George Soros az eddig ismertnél szélesebb körben lobbizik Brüsszelben. A milliárdos rendszeresen egyeztet Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság holland első alelnökével, a testület pedig általában szűkszavúan tájékoztatta lapunkat: aktuális ügyeket vitatnak meg. A finn portál szerint Soros többször is egyeztetett Jyrki Katainen finn, és Vera Jourová cseh biztossal is. A lap felidézte, Soros lobbiszervezetének munkatársai saját bevallásuk szerint szinte heti rendszerességgel találkoznak az Európai Bizottság tagjaival vagy munkatársaival.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom