Ajánló

Rétvári: Gyöngyösi a listázás nagymestere

Téved vagy csúsztat a jobbikos politikus az óvodai nevelés kapcsán – hívta fel a figyelmet az Emmi államtitkára

Kilenc év alatt több mint kilencezerrel nőtt az óvodai férőhelyek száma, a bölcsődei ellátással együtt 2020-ig százmilliárdot irányzott elő a kormány a bővítésre – erről is beszámolt egy parlamenti válaszában Rétvári Bence államtitkár.

Retvari-Bence
Nő a férőhelyek száma, mondta Rétvári (Fotó: Hegedüs Róbert)

„Ön a listázás nagymestere, láthatóan a nem magyar állampolgárok listázása kortól függetlenül figyelme középpontjában van. Nem volt elég, hogy a képviselőket akarta származásuk szerint listázni, de már óvodás és iskoláskorú nem magyar állampolgárok is a fókuszába kerültek. Mit szólnak állandó listázási hajlamához az újdonsült baloldali szövetségesei?” – fogalmazott a jobbikos Gyöngyösi Márton által írásban feltett kérdésre adott parlamenti válaszában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Miniszté­riumának (Emmi) államtitkára. Az ellenzéki politikus a kormány családtámogatási rendszerét kritizálta, melynek kapcsán Rétvári rámutatott: a Jobbik most azzal a baloldallal készül szövetségre lépni, amely 2006-ban megszüntette a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, valamint az egy és két gyermeket nevelő szülők családi adókedvezményét, szigorította a gyed feltételeit, egy évvel csökkentette a gyes idejét.

Felidézte továbbá, hogy a Gyurcsány-kormányok idején tizenötször emelték az energia árát, a villanyé a kétszeresére, a gázé a háromszorosára emelkedett. Míg 2010-ben az akkori kormány 960 milliárd forintot fordított családtámogatásra, addig 2019-ben ez az összeg 2004 milliárd. Sőt, a hétpontos családvédelmi akcióterv révén már idén további több tízmilliárddal nőnek a családoknak szánt források – hívta fel a figyelmet az államtitkár, aki válaszában kitért arra is, az óvodai nevelésben részesülők aránya a 2017/2018-as tanévben nagyobb volt, mint a 2010/2011-esben. Magyarországon az óvodába járó gyermekek aránya immár jóval meghaladja az EU átlagát, 2010 óta egyértelműen emelkedő tendenciát mutat. Kilenc év alatt több mint kilencezerrel nőtt a férőhelyek száma, a bölcsődei ellátással együtt 2020-ig összesen százmilliárdot irányzott elő a kormány a bővítésre, részletezte Rétvári, aki szerint Gyöngyösi téved vagy csúsztat, amikor azt állítja, csökken az óvodai nevelésben részesülők aránya. Sőt.

Az Emmi államtitkára megerősítette: az idén több mint hatszázmilliárd forinttal több jut oktatásra, mint a baloldal által utoljára benyújtott, 2010-es büdzsében. A KDNP-s politikus egyúttal aláhúzta: a demográfiai csökkenés egész Európára jellemző, ám a magyar kormány kiemelkedő módon támogatja a trend megfordítását, illetve a családok növekedését.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom