Ajánló

Rendőrökre támadtak, loptak a Soros-szervezetek kitartottjai

Kormányinfó. Gulyás Gergely: A józan ésszel is szembemegy a migránsvízum javaslata

Soros György kitartottjai is részt vettek a sikertelen szerdai parlamenti obstrukciót követő megmozdulásokon, a rendőrök megtámadása bűncselekménynek számít – hangoztatta Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón.

Kormányinfó 20181214
Szomorú és példátlan az ellenzék akciója. Hollik István és Gulyás Gergely (Fotó: Hegedüs Róbert)

A tegnapi uniós csúcs előtti helyzetet, illetve az Európai Parlament (EP) migrációval kapcsolatos minapi döntését is értékelte a kormány – ismertette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón, amelyet első alkalommal tartott az új kormányszóvivővel, Hollik Istvánnal. Beszámolt arról is, hogy megerősítik a karácsonyi vásárok védelmét, a kormány mindent megtesz az ünnepre készülő emberek biztonságáért.

Tájékoztatása szerint a kormány elkeseredettséggel fogadta a migránsvízumról szóló, a korábbi elutasítást figyelmen kívül hagyó EP-döntést, mondván, az elfogadás módja is aggályos, a javaslat pedig szembemegy a józan ésszel. Azt igyekszik megkönnyíteni ugyanis, hogy ha valaki akár visszaélésszerűen akar kérelmet beadni, Európán belül tehesse azt meg. Mindez növeli a terrorveszélyt, annak kockázatát, hogy a strasbourgihoz hasonló merényletek történjenek.

Az uniós költségvetés kapcsán ugyancsak elkeseredett a kormány az Európai Bizottság javaslata miatt. Egyértelműen ki kellene mondani: a migrációt megállítani kell, az elképzelés ezzel szemben inkább menedzselné azt. „Minden olyan megoldást ellenzünk, ami nem Európán kívüli eljárásról szól” – tette egyértelművé. A kiváltó okok elleni küzdelmet azonban továbbra is támogatja hazánk.

Fontos döntéseket hozott a parlament, elfogadták az önálló közigazgatási bíróságokról szóló javaslatot, komoly siker, hogy a szakma és a tudományos világ többsége támogatta az elképzelést – idézte fel Gulyás, hangsúlyozva, hogy nem lesz lehetőség semmiféle politikai befolyásolásra a bíróságon. Szintén jóváhagyta a parlament, hogy az ápolók bére négy év alatt 72 százalékkal emelkedik, a központi közigazgatás dolgozóinak bére pedig harminc százalékkal nő január 1-jétől.

Az ellenzék parlamenti viselkedéséről szólva a kancelláriaminiszter azt mondta, az alkotmányos rendet veszélyeztető akció szomorú és példátlan. A parlamenti többség megőrizte a Ház méltóságát, a döntések törvényesen születtek, mondvacsináltak az ellenzéki kifogások az eljárással kapcsolatban.

Az utcán történtek kapcsán Gulyás arról beszélt, hogy a gyülekezéshez való jog alkotmányos alapjog, ám ez békésen és törvényes keretek között gyakorolható. Ezzel szemben agresszív politikai aktivisták vettek részt a késő esti eseményeken, köztük Soros György szervezeteinek kitartottjai, akik erőszakosan léptek fel a rendőrökkel szemben, ami bűncselekmény. Nyílt kereszténygyűlöletüktől Isten óvja Magyarországot, jegyezte meg annak kapcsán, hogy a Kossuth téri karácsonyfát sem kímélték. „Ez a magatartás elfogadhatatlan, és köszönet illeti a rendőrséget, hogy arányosan és törvényesen lépett fel. Harmincöt embert állítottak elő, öt főt lopás, másokat garázdaság miatt, és több rendőr sérült meg” – tudatta.

A tiltakozások apropója egyébként az ugyancsak elfogadott túlóratörvény volt, ezzel kapcsolatban a miniszter leszögezte: bármit mond az ellenzék, csak önkéntesen lehet vállalni túlórát, az Európában megengedettnél kisebb az új keret, havonta kell fizetni, a szakszervezetek jogai sem csorbulnak, és a hatnapos munkahét bevezetése is hazugság.


Röviden

Jövőre 2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a kormány inflációs adatok alapján hozott szerdai döntése nyomán.

Lapunk kérdésére Gulyás bejelentette: a Nemzeti alaptantervet csak 2020. szeptember 1-jén vezethetik be, vagyis csúszik egy évet. A kormány első körben már tárgyalt a tervezetről, amely a következőkben még változhat.

Szabályozott brit kilépésben vagyunk érdekeltek, ha már az ottani szavazáson erről született döntés – mondta a Brexit kapcsán a miniszter.

A minimálbér emeléséről még nem döntött a kormány, bízik a munkaadók és a munkavállalók közötti idei megegyezés lehetőségében.

Január elsején véget érhet a „rossz kommunista örökség”, vagyis a végrehajtó és a törvényhozói hatalom egy helyre kényszerítése, és a miniszterelnök hivatala felköltözhet a budai Várba – erősítette meg.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom