Ajánló

RMDSZ: Aggasztó Johannis alkotmánybírósági óvása

Kisebbségi jogok

Továbbra is téma Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde a román sajtóban. Horatiu Pepine a Deutsche Welle román oldalán azt kifogásolta, hogy az előítéletekkel terhelt román politikának nem volt füle meghallani Orbán Viktor eszmefuttatásának infrastruktúrafejlesztésről szóló részét, pedig ez az ajánlat és a kormányfő öt tézisbe foglalt tusványosi programja is közel áll a román többség elvárásaihoz.

Az Adevarul főszerkesztő-helyettese, Ion M. Ionita pedig arról ír, hogy míg Orbán Viktor céltudatos politikusként, Kelet-Európa vezetőjeként lépett fel Tusnádfürdőn, addig Viorica Dancila román kormányfő még saját nemzete történelmi helyszíneit is összekeveri a nemzeti lobogó ünnepén. Egy nappal azután, hogy Klaus Johannis román elnök az alkotmánybíróságon támadta meg a kihirdetésre váró új román közigazgatási törvénykönyvet, Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője tegnap érthetetlennek és aggasztónak nevezte, hogy az államfő 17 éve hatályos kisebbségi jogokat törölne el. Az ActiveWatch bukaresti civil szervezet pedig állásfoglalásában azt írta, hogy a ’90-es évekbe vetné vissza Romániát a nemzeti kisebbségek jogai szempontjából, ha az alkotmánybíróság helyt adna Klaus Johannis államfő óvásának.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom