Ajánló

Összellenzéki beszédözön szűk körben

Gyurcsányné és társai európai egyesült államokat akarnak, valamint összefogást a Jobbikkal

Az európai egyesült államok tervének méltatása, trágárság és Orbán-ellenesség, továbbá Gyurcsány és a Jobbik totális kiegyezése – ezek a témák uralták az ellenzék ünnepi megmozdulásait.

ellenzék 20190315
Márciusi közösködés. Értéknyilatkozatot hirdetett az érdekellenzék (Fotó: Ficsor Márton)

Húsz szónok és fellépő volt hivatott szórakoztatni azt a néhány ezer kormányellenes tüntetőt, aki részt vett az ellenzéki pártok tegnapi, közös demonstrációján az Erzsébet híd pesti hídfőjénél. Az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról kevés szó esett, az előzőleg a pártjaikkal külön is akciózó politikusok, valamint „civilek” a Fidesz legyőzéséről beszéltek. Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök felesége, a DK EP-listavezetője egyenesen megfenyegette azokat, akik nem vesznek részt az ellenzéki összefogásban. „Akik így tesznek, ellenfeleink lesznek” – magyarázta az európai egyesült államokat szorgalmazó Gyurcsányné.

Nem sokkal később a jobbikos Jakab Péter azt harsogta, március 15-e Orbán Viktor bukásának ünnepe, majd azt kifogásolta, hogy Magyarországon szerinte gyűlölik Soros Györgyöt, pedig ő csupán egy öregember. Ezt követően hitet tett a Gyurcsány Ferenccel való közös küzdelem mellett. „Én a harcot választom, nem azt nézem, ki áll mellettem” – üvöltötte. Előzőleg a DK Egyetem téri rendezvényén hasonlóképp beszélt maga Gyurcsány is, aki azzal magyarázta a korábban nácinak nevezett Jobbikkal való közösködést, hogy nem az érdekli, ki honnan jött, jobban izgatja, ki tart velük. Vagyis immár biztosnak látszik: az önkormányzati választásra valamennyi ellenzéki párt közös, koordinált indulást tervez.

A felmerülő ideológiai ellentétek feloldására egészen furcsa kísérletek is történtek. A közös, szónokokban bővelkedő megmozdulás egyik meglepő momentuma volt ebből a szempontból, amikor Ács roma származású volt polgármestere, Lakatos Béla a Jobbikkal való együttműködést mentegette, mondván, a romagyilkosságok egyik áldozata, a Tatárszentgyörgyön megölt Csorba Robika sem akarna széthúzást. A korábban a Fideszt és az LMP-t is elhagyó, ám parlamenti mandátumához ragaszkodó Hadházy Ákos ismét a közmédiát ócsárolta. „Szánalmas balf...ok vagyunk, ha hagyjuk, hogy gyalázzanak minket az adófizetők pénzéből” – fakadt ki, majd bejelentette, a tüntetés végén a Kossuth térre vonulnak. Hadházy végül onnan sétált át pár tucat társával az MTVA székházához, hogy kiragassza a közös „értéknyilatkozatot”.

Szót kapott a rendezvényen Kálló Dániel is, a Független Diákparlament pártpolitikát elutasító szóvivője, aki mégis vállalta, hogy szerepel a szocialisták EP-listáján.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom