Ajánló

Orbán Viktor: Zárva kell tartani a balkáni migrációs útvonalat

A miniszterelnök Dusko Markovic montenegrói kormányfővel való találkozója után közölte,reális lehetőség van arra, hogy Podgorica gyorsan csatlakozzon az Európai Unióhoz

Kétértelmű jeleket ad a menekülteknek, és embertelen, ésszerűtlen migrációs politikát folytat az Európai Unió Orbán Viktor szerint. A kormányfő tegnap Podgoricában azt mondta, amikor Montenegró saját határait védi, az egész uniót is védelmezi.

Orbán 20180725
Orbán Viktor és Dusko Markovic Podgoricában. A montenegrói miniszterelnök köszönetet mondott Magyarországnak (Fotó: MTI - Koszticsák Szilárd)

Segítséget ajánlott a migrációval kapcsolatos nehézségek kezelésében Orbán Viktor miniszterelnök Montenegrónak kedden Podgoricában, a Dusko Markovic montenegrói kormányfővel folytatott megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón. Az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor hangsúlyozta: amikor Montenegró a saját határait védi, Magyarországot és az egész EU-t is védi. Jelezte, hogy hazánk egy „identitásvédő álláspontot” foglal el, és megvédi területi integritását is.

A kormányfő szerint a migráció ügyében az egyetlen siker a balkáni útvonal lezárása volt, ami Magyarország nevéhez fűződik, és amit most már egész Európában elismernek. A balkáni útvonalat lezárva kell tartani, és minden balkáni országot meg kell védeni – tette hozzá. Kérdésre elmondta: Európa továbbra is súlyos hibákat követ el, nem akarja ugyanis tudomásul venni, hogy tartózkodni kell minden olyan lépéstől, amelyet Afrikában vagy a Közel-Keleten hívójelként értelmeznek. Értékelése szerint az EU egyszerre ad hívójeleket, és mondja azt, hogy „ne gyertek”. Ennek az eredménye, hogy emberek fulladnak a vízbe – mondta Orbán Viktor, politikailag ésszerűtlennek és embertelennek minősítve ezt az európai politikát.

A magyar–montenegrói kapcsolatokról szólva elmondta: a két ország között nincs se taktikai, se stratégiai érdekellentét. Szerinte Montenegrónak megvan az esélye arra, hogy csatlakozzon Európa gazdaságilag legsikeresebb politikai-földrajzi sávjához, Közép-Európához. A magyar kormány politikai értelemben Montenegrót közép-európai országnak tekinti – közölte. A kormányfő reális lehetőséget lát arra, hogy Montenegró gyorsan csatlakozzon az EU-hoz. Közölte, nem fogad el olyan véleményt, amely szerint a csatlakozás előtt politikai, gazdasági vagy jogállami akadályok lennének. Aláhúzta: az EU-nak is szüksége van Montenegróra. Ha Podgoricának szerencséje van, a jövő évi európai választások eredményeként a bővítés felé nyitottabb Európai Parlament és Európai Bizottság jöhet létre – fűzte hozzá. A miniszterelnök végül megjegyezte: hazánk szívesen vesz részt a montenegrói gazdaság modernizálásában. A gazdaság célja, hogy az emberek jól tudjanak élni, de csak piaci alapon lehet modern gazdaságot építeni – tette hozzá.

Dusko Markovic köszönetet mondott Orbán Viktornak a határvédelemben nyújtott segítségért, és megjegyezte, előfordulhat, hogy szükség lesz a felajánlott drótkerítésre. Jelezte ugyanis, hogy Albánia irányából elég nagy számban érkeznek migránsok Montenegróba. A montenegrói kormányfő beszélt arról is, hogy a magyar–montenegrói kapcsolatok a legmagasabb szintűek, mindkét ország a NATO tagja, és folyamatosan fejlődik a gazdasági együttműködés. Egyúttal köszönetet mondott Magyarországnak, amiért támogatta Podgoricát a NATO-integráció felé vezető úton, és hogy segíti az európai uniós csatlakozásban. Az EU számunkra elsődleges prioritás – hangoztatta, jelezve, folytatni fogják az európai értékek elsajátítását, erősítik a társadalom demokratizálódását.

Orbán Viktor hétfőn érkezett a montenegrói fővárosba, ahol este munkavacsorán látta őt vendégül Milo Djukanovic államfő. A hivatalos látogatás zárásaként a kormányfő megbeszélést folytatott Ivan Brajovic parlamenti elnökkel.


Röviden

Hivatalosan is bejelentette Magyarország az ENSZ felé kilépését a globális migrációs csomag elfogadási folyamatából – közölte tegnap Szijjártó Péter Budapesten. A külgazdasági és külügyminiszter újságíróknak kifejtette: bebizonyosodott, hogy a migrációt illetően feloldhatatlan az ellentét Magyarország álláspontja és az ENSZ megközelítése között. Mint mondta, míg az ENSZ szerint a migráció kivédhetetlen, jó és támogatandó jelenség, hazánk azt rossz, Európára és Magyarországra veszélyt hozó folyamatnak tekinti.

Az elmúlt egy évben 9700-ról 10 800-ra emelkedett az ultrakonzervatív, szalafista iszlám követőinek száma Németországban – derül ki a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) kedden nyilvánosságra hozott jelentéséből. Azoknak a száma, akik konkrét terrorfenyegetést jelentenek, 774-re emelkedett, és még sosem volt ilyen magas. Egy részük börtönben van. Az adatokat Horst Seehofer német belügyminiszter és Hans-Georg Maassen, a BfV elnöke ismertette Berlinben.

Migránsonként hatezer euró összegű pénzügyi támogatást nyújtana az Európai Unió az úgynevezett ellenőrzött központok létesítését vállaló tagállamok számára – derül ki az Európai Bizottság migrációs válság kezelését célzó, tegnap közzétett javaslataiból. A The Financial Times ezt megelőzően azt írta, hogy Brüsszel hatezer eurót fizetne fejenként a földközi-tengeri mentőhajókról befogadott migránsokért is. Matteo Salvini olasz belügyminiszter erre reagálva Rómában azt mondta: „Olaszországnak nem kell alamizsna. Mi a menekültáradatot akarjuk feltartóztatni, mert jelenleg is migránsok százezreit kell ellátnunk”.

Csehország 25 millió korona (300 millió forint) értékű támogatást nyújt Bosznia-Hercegovinának az illegális migráció megfékezésére – jelentette be Andrej Babis. A cseh miniszterelnök a kormány keddi ülése után elmondta, a kabinet többek között speciális kamerákat, drónokat, illetve különböző detektorokat szállít a boszniai határőrségnek. (HSz)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom