Ajánló

Orbán Viktor: Leleplezzük a brüsszeli bürokraták terveit

Amennyiben nem támogatjuk a migrációt, miért osztogatunk pénzzel feltöltött kártyákat a bevándorlóknak? – vetette fel a kormányfő az uniós vezetők kétszínű viselkedésére utalva

Az EP-választás tétje a bevándorlás, Európa jövőjéről van szó, az embereknek pedig joguk van tudni, mire készül Brüsszel – mondta a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint nem érdemes támadni azokat, akik hagyományos, családtisztelő világban szeretnének élni. A falusi csokkal kapcsolatban közölte, fontos, hogy a falusi életforma ne szűnjön meg.

Orbán 20190223
„Bennünket, akik családtisztelő világban szeretnénk élni, nem érdemes támadni”  (Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt)

A kormány mostani tájékoztató-kampányából a magyarok is megérthetik, milyen migrációs eszközöket akar bevetni Brüsszel. A brüsszeli bürokraták terveit egy ilyen kampány leleplezi – fogalmazott szokásos pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök. Szavai szerint a jelenlegi bevándorláspárti brüsszeli többség növelni akarja a bevándorlást, ami azt jelentené, hogy Európa nem marad az európaiaké. A kormányzati tájékoztatókampány mind a hét pontja tényekkel alátámasztott, a konkrétumokról nem is vitatkozik Brüsszel – szögezte le. Hangsúlyozta, hogy az európai parlamenti választás tétje a bevándorlás, Európa jövőjéről van szó, az embereknek pedig joguk van tudni, mire készül Brüsszel, amely semmilyen valóságos segítséget nem ad a nemzetállamoknak a határvédelemhez, ellenben olyan programokat hirdet meg, amelyekkel a migránsokat immár törvényesen szabályozott keretek között behozná az Európai Unióba. Az uniós vezetők, például Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök is, folyamatosan arról beszélnek, hogy lehetővé kell tenni a legális migrációt Európába – jegyezte meg.

Orbán jelezte, támogatja a Frontex kibővítéséről szóló tervet, de felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyságrendekkel érdemes tisztában lenni: egész Európa határrendszerét akarják védeni körülbelül tízezer emberrel, miközben csak Magyarország déli határának védelmére mintegy nyolcezer embernek kell – változó intenzitással – fegyverben állnia. A határvédelemmel kapcsolatban úgy foglalt állást: Európa nem képes felállítani egy olyan határvédelmi erőt, amely teljes hosszában képes lenne megvédeni a kontinens határait, vagyis a határok védelmében továbbra is szükséges a tagállami felelősségvállalás. Ám Magyarország hiába kérte, hogy az EU legalább a felét térítse meg a határvédelmi költségeinek, az unió – bár ígérte – egyszer sem adott egy fillért sem – tette hozzá. A miniszterelnök beszélt a migránsoknak adott, név nélküli bankkártyákról is, feltéve a kérdést: „Ha nem támogatjuk a migrációt, miért osztogatunk pénzzel feltöltött kártyákat a migránsoknak?”

Arra a felvetésre, hogy az Európai Néppárt rendkívüli frakcióülést tart a plakátkampány miatt, úgy reagált: „Remek, ez nagyon helyes, akkor legalább megbeszélhetjük, mi az a hét pont, amit mi valóságosnak gondolunk, ők pedig vitatnak.” A kormányfő beszélt arról is, hogy az EP-választáson olyan vezetőket kell választani, akik nem követik el még egyszer az elmúlt öt év hibáit. „Nem lehet a hibákat szőnyeg alá söpörni, egyébként sincs akkora szőnyeg, ami alá beférne két olyan kapitális hiba, mint a britek kiengedése és a migránsok beengedése” – fogalmazott. A családvédelmi akciótervvel kapcsolatban a miniszterelnök arról beszélt: Európa hatalmas többsége hagyományos módon éli az életét, a családot tartja a legfontosabbnak, ám vannak furcsa, különös életmódot választó emberek, akik nem értenek egyet a mostani kormányzati javaslatokkal. „Bennünket, akik a hagyományos, családtisztelő világban szeretnénk élni, nem érdemes támadni. Tartsák meg a véleményüket maguknak” – üzente, hozzátéve, hogy akinek nem tetszik a program, majd nem él az abban foglaltakkal. Kiemelte ugyanakkor, hogy a családvédelmi lépéseket az emberek túlnyomó többsége támogatja.

A falusi csokról szólva közölte, a kormány fontosnak tartja, hogy a falusi életforma ne szűnjön meg, ezért azokon a településeken – körülbelül kétezer helyen –, ahol a népességcsökkenés üteme meghaladja az országos átlagot, lehetővé teszik, hogy azok a gyermeket vállalók, akik otthont akarnak teremteni maguknak, az elérhető támogatási összegeket használt lakás vásárlására, bővítésére és felújítására is használhassák. „Hiszek abban, hogy a falu nem a múlthoz, hanem a jövőhöz tartozik, és abban is, hogy minőségi életet lehet élni falun” – fogalmazott.

A családvédelmi akcióterv pénzügyi hátteréről szólva azt mondta: Varga Mihály pénzügyminiszter „mindig aggodalmaskodik, és jól teszi”, mert kell egy higgadt, nyugodt ember, akit nem ragadnak el az érzelmek. Úgy értékelt, hogy az ország mostani és szerinte a jövőben is várható felminősítése egy vitán felül álló elismerése a pénzügyminiszter munkájának.