Ajánló

Orbán: Továbbra sem szeretnénk migrációt

Európai befektetésekkel fékeznék az afrikai bevándorlást. A magyar kormányfő Bécsben mutatott rá: ez erősítheti hazánk álláspontját, miszerint helybe kell vinni a segítséget

Fenntartja hazánk migrációellenes politikáját – közölte Orbán Viktor miniszterelnök az elsősorban gazdasági fókuszú EU–Afrika csúcson, Bécsben. Osztrák kollégája, Sebastian Kurz a kétmilliárdosra duzzadó Afrika lakosságának helyben tartására alkalmas eszközként utalt az európai befektetésekre, Jean-Claude Juncker EB-elnök szerint pedig „jobban kell csinálni” a gazdasági terjeszkedést Afrikában Kínánál.

Paul Kagame, Jean-Claude Juncker és Sebastian Kurz 20181219
A két kontinens partneri viszonyában bízik az Afrikai Unió elnöke, Paul Kagame és az őt közrefogó Jean-Claude Juncker EB-elnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár (Fotó: MTI - Koszticsák Szilárd)

A segítséget kell Afrikába vinni, és nem pedig a bajt behozni ide, Európába, és különösen nem Magyarországra – erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a keddi Európai Unió–Afrika csúcs előtt. A Bécsben megrendezett eseményen huszonöt afrikai és tizenhárom európai ország prominens vezetője vett részt, továbbá az unió részéről Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

A fórum fontos témái között a két kontinens elsősorban gazdasági együttműködése állt, elsősorban a közös kutatás-fejlesztési, megújuló energiaforrásokra fókuszáló, az ezek finanszírozására felajánlkozó Európai Befektetési Bank programjai és hasonlók, a migráció kérdése nem kapott önálló napirendi pontot. Ennek kapcsán számos bírálat érte a házigazda Sebastian Kurzot, az osztrák kancellár azonban azzal védekezett, hogy az afrikai vezetők kérték arra, ne mindig erről legyen szó velük kapcsolatban.

A csúcsot megelőzően újságíróknak Orbán arról beszélt, hogy szerinte jó esély van a magyar stratégiai irányvonal megerősítésére – utalva a befektetések és a helyben nyújtott segítség összefüggéseire. Kérdésre válaszolva már akkor prognosztizálta, hogy – mivel többen vannak az ENSZ-ben a migránsokat kibocsátó országok – a többség a migráció támogatására voksol majd. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy hazánk „a bot másik végén van”, s „mi nem szeretnénk migrációt Magyarországon”, ezért kizárt olyan szerződés aláírása, amely „nemzetközi szinten elismeri, támogatja, bátorítja és finanszírozza a migrációt” – magyarázta, rámutatva: hazánk fenntartja bevándorlásellenes politikáját.

Sebastian Kurz, bár tartózkodott a migrációval kapcsolatos állásfoglalástól, azt azért elmondta, hogy a klasszikus fejlesztési segélyek mellett a partneri viszony azért szükséges Afrikával, mert a fekete kontinens lakossága 2050-re kétmilliárdra duzzad, ennyi embernek pedig munkahely és képzés kell. Kurz emellett beszélt a két kontinens együttműködésének szélesebb alapra helyezéséről is, és kijelentette: az Európai Unió – gazdasági értelemben – nem engedheti át a kontinenst Kínának.

A partneri viszonyt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is fontosnak nevezte, aki arra a felvetésre, hogy az EU jókora késéssel érkezik Afrikába Kínához képest, közölte a megoldást: „mi jobban csináljuk”. Linas Linkevicius litván külügyminiszter hasonlóképpen vélekedett, mondván, a késés ledolgozásához jobb termékeket és jobb szolgáltatásokat kell kínálnia kontinensünknek Afrikában. Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök is úgy vélte, „sosem késő”, ugyanakkor nehezményezte, hogy a migráció témaköre kimaradt a napirendből, s rámutatott: nehéz úgy politikai párbeszédet folytatni, hogy egy Európa számára fontos témáról nem esik szó. Az EU soros elnökségét januártól átvenni készülő Romániát Klaus Iohannis képviselte, aki úgy vélekedett, hogy a feltörekvő Afrikával Európa a lehető legjobb gazdasági kapcsolatokban érdekelt.


Röviden

Elfogadta az ENSZ közgyűlése a világszervezet menekültügyi megállapodását hétfőn New Yorkban. A 193 tagállamból 181 támogatta az egyezményt. Az Egyesült Államok és Magyarország nemmel szavazott.
A megállapodás többek között erősítené a menedékkérők hozzáférését a befogadóországok munkaerőpiacához, oktatási és egészségügyi rendszeréhez.

Rendszeresen küldenek vissza illegálisan görög rendőrök Törökországba bevándorlókat a Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint. Közleményük alapján anélkül zsuppolják vissza a migránsokat, hogy lehetőséget adnának nekik a menedékkérelem benyújtására, és egyes esetekben erőszakhoz is folyamodtak. Közben a görög menekültügyi minisztérium közölte, hogy csökken az Égei-tengeri szigetek menekülttáboraiban lévő migránsok száma.

Titkos, szalafistának tartott iskolát zártak be a francia hatóságok Marseille-ben – közölte tegnap Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter. A német rendőrség pedig razziát tartott Berlinben egy szalafistának tartott mecsetnél, de részleteket nem közöltek.

A kétmilliós Szlovéniában 170 országból származó csaknem negyedmillió bevándorló él, akiknek csak a fele rendelkezik szlovén állampolgársággal – derül ki a statisztikai hivatal adataiból. (HSz)


Irak hazatérésre szólította fel állampolgárait

Egy évvel az Iszlám Állam felett aratott katonai győzelmet követően az iraki kormány hazatérésre szólította fel  Németországba menekült állampolgárait – írta a távirati iroda. Mohamed Ali al-Hakim iraki külügyminiszter hétfőn, miután Bagdadban tanácskozott német hivatali partnerével, Heiko Maasszal, azt mondta: „reméljük, hogy ezek az állampolgárok önként visszatérnek majd Irakba”. Az iraki biztonsági helyzetet Hakim egyúttal kiválónak és stabilnak nevezte. Ezt követően kedden Bagdadban Heiko Maas kijelentette, van alapja az iraki menekültek hazatérésének az országából, mivel a biztonsági helyzet egyértelműen javult az Iszlám Állam legyőzését követően az arab országban. A közel-keleti országban lezajlott, sok áldozatot követelő konfliktus miatt a berlini vezetés adatai szerint szeptember végéig kétszáznegyvenötezer iraki menekültet regisztráltak Németországban. (HSz)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom