Ajánló

Okosmérőkkel spórolhat energiát hat nagyváros

A települések célja az energia minél hatékonyabb felhasználása, valamint a költségek folyamatos csökkentése úgy, hogy a szén-dioxid-kibocsátást is visszafogják

Megfelelő szabályozással és tudatos várostervezéssel csökkenthetők az éghajlatváltozás negatív hatásai. Az okosvárosok fejlesztésének a részét képezi a vállalkozásfejlesztés, a közösségi közlekedés megújítása, valamint a megújuló energiaforrások középpontba állítása.

 Palkovics László 20190205 A bruttó hazai termék növekedésének nem kell együtt járnia a károsanyag-kibocsátás emelkedésével – hívta fel a figyelmet Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (Fotó: Hegedüs Róbert)

Többek között okosmérőkkel válik hatékonyabbá az energiafelhasználás hat megyei jogú városban – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tegnap amikor az érintett megyei jogú városok vezetőivel együttműködési megállapodást írt alá. Az együttműködési megállapodás értelmében Kaposvár, Dunaújváros, Szombathely, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg összehangolják energetikai modernizációs törekvéseiket. Palkovics László elmondta, a városok célja az energia minél hatékonyabb felhasználása, az energiaköltségek folyamatos csökkentése, ennek érdekében az érintett településeken közös erővel okosmérőrendszerre épülő beruházásokat hajtanak végre.

Hozzátette: mindez jó példája annak, hogy a bruttó hazai termék növekedésének nem kell együtt járnia az üvegházhatású gázok kibocsátásának bővülésével. Palkovics László szólt arról, hogy egy nemzetközi piackutató vállalat friss felmérése szerint globális szinten idén körülbelül nyolcvanmilliárd dolláros bevételt generálhatnak az okosvárosok fejlesztései, amelyek 2021-re elérhetik az akár százharmincötmilliárd dollárt is.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy megfelelő szabályozással és tudatos várostervezéssel csökkenthetők az éghajlatváltozás negatív hatásai. Az okosváros olyan gyűjtőfogalom, amely a technológiai fejlesztések és a digitalizáció eredményeit felhasználva képes egy csoportba rendezni a zöldváros, a szolgáltató város, a kreatív város és a fenntartható város kifejezéseket. Az okosvárosok fejlesztésének többek között a részét képezi a vállalkozásfejlesztés, a közösségi közlekedés megújítása, a megújuló energiaforrások középpontba állítása, a városi zöldfelületek kiterjesztése, a digitális szolgáltatások bevezetése a közszolgáltatásokban és a közigazgatásban, illetve a digitális közösségi hozzáférés kiszélesítése. A fejlesztések hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez, fokozzák a vállalatok termelékenységét, közvetlen és közvetett módon növelik a foglalkoztatást, javítják a vállalkozások hatékonyságát, hozzájárulnak az ország versenyképességének és tőkevonzó képességének javulásához, illetve új üzleti modellek kialakulását teszik lehetővé. Az okosvárosokban megvalósul a fizikai, digitális és humánrendszerek hatékony integrációja, az épített környezetben fenntartható és prosperáló jövőt biztosíthatnak lakóiknak – emelte ki Palkovics László.