Ajánló

Nyomoznak Demeter ügyében

Az ügyészség november 6-án indított eljárást, az ellenzéki képviselőt nem hallgatták még ki az ügyben, erre egyébként is csak akkor lesz lehetőség, ha a gyanú megalapozottá válik

Hivatali visszaélés gyanújával indított nyomozást az LMP-s Demeter Márta ügyében az ügyészség. Az Orbán Viktort megvádoló, titkos adatokat nyilvánosságra hozó ellenzéki politikus nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárása elvileg már zajlik.

Demeter 20181114
Demeter Mártát megfoszthatják bizottsági tagságától (Fotó: Papajcsik Péter)

Nyomozást rendelt el az ügyészség Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő titoksértési ügyében – tudta meg a Hirado.hu. Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője lapunknak elmondta: a nyomozás november 6-án hivatali visszaélés bűntettének gyanújával indult. Ahogy az ügyészség szóvivőjétől megtudtuk, Demetert nem hallgatták még ki az ügyben, erre egyébként is csak akkor lesz lehetőség, ha a gyanú megalapozottá válik.

Ismert, a politikust egy magánszemély és a Fidesz frakció több tagja jelentette fel személyes adattal való visszaélés miatt, miután érzékeny katonai adatokat hozott nyilvánosságra. Demeter a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnökeként szeptember 19-én iratbetekintésen járt a kecskeméti katonai légibázison, majd nem sokkal később ezekre az adatokra alapozva írásbeli kérdéseiben és Facebook-oldalán is azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kiskorú lányát katonai géppel hozták haza Ciprusról Budapestre. Bár azonnal kiderült, hogy ebből semmi nem igaz, a képviselő azóta sem kért bocsánatot, és a felszólítás ellenére sem volt hajlandó lemondani bizottsági posztjáról. A Fi­- desz szerint Demetert – aki tettével az ENSZ ciprusi missziójáról szóló, honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekekből harminc évig titkosított adatokat hozott nyilvánosságra – csak olcsó politikai haszonszerzés motiválta. A képviselő az esküjét is megszegte, bebizonyította, hogy alkalmatlan a munkájára, és bár szakpolitikusként tünteti fel magát, de érzékeny adatokkal nem tudott bánni – érvelt a kormánypárt.

Ahogy lapunk először beszámolt róla, október végén Kövér László, az Országgyűlés elnöke kezdeményezte az LMP-s politikus nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárását az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) főigazgatójánál. Erről a vizsgálatról a Magyar Hírlap kérdésére a Belügyminisztérium a nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva azt közölte, az AH főigazgatójának nincs mérlegelési jogköre, ilyen esetben hivatalból el kell indítania a felülvizsgálati eljárást. A jogszabály szerint ezt az elrendeléstől számított hatvan napon belül kell lefolytatni, amely határidő egy esetben harminc nappal meghosszabbítható. Ha a vizsgálat megalapozottnak bizonyul, Demetert megfoszthatják bizottsági tagságától. A Fidesz az ügyészségi feljelentés mellett múlt héten a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot megkereste, arra kérte Péterfalvi Attilát, a hatóság elnökét, vizsgálja meg, hogy az ellenzéki politikus megsértette-e az infotörvény vonatkozó rendelkezéseit.