Ajánló

Nyelvoktatás: áttörés jöhet

Ugrásszerű fejlődés érhető el a négy hét alatt

Üdvözöljük, hogy a diákok külföldi nyelvtanfolyamon vehetnek részt nyelvtanulás céljából, a programot érdemes lenne kiterjeszteni nyelvtanárokra is – reagált lapunknak a kormányfő bejelentésére a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke.

Mindent, ami az idegen nyelvek tanulására biztat, csak helyeselni tudunk. Megéri két-három hetes intenzív külföldi nyelvtanfolyamon részt venni és azzal kiegészíteni az itthon megtanultakat, ez azért is jó, mert mindenképpen segít megértetni a diákokkal, hogy a nyelv nemcsak egy tantárgy, hanem kommunikációs eszköz, amelyet egész életükben használni tudnak – nyilatkozta lapunknak Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke. Ismert, Orbán Viktor vasárnapi évértékelő beszédében bejelentette, hogy a kilencedik és tizenegyedik osztályt követő nyáron minden tanuló kétszer két hét külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt, amelynek költségeit a kormány vállalja. „Áttörést érthetünk el a fiatalok idegen­nyelv-oktatásában” – fogalmazott a kormányfő.

Salusinszky András szerint bármily szorgalmasak legyünk is, igazán csak akkor fejlődik ugrásszerűen a nyelvtudásunk, ha az adott nyelvterületen tölthetünk el rövidebb-hosszabb időt. Hozzátette, akár párhetes külföldi nyelvtanulás is szembetűnő változást eredményez: már két hét alatt komoly változást lehet elérni a beszédértés és a kommunikáció biztonsága terén, négy hét alatt viszont jelentős szókincsbeli, nyelvtani fejlődés érhető el. Fontosnak tartja, hogy fel kell mérni a kiutazó diákok nyelvtudását, és ennek megfelelően homogén csoportokat kialakítani. Hangsúlyozta, a külföldi nyelvtanulás jó kiegészítés, de semmiképpen nem helyettesíti az itthoni tanulást. Felhívta a figyelmet továbbá, hogy nyelvi útra biztonságos körülmények között csak bejegyezett utazási irodával szabad utazni. „Érdemes lenne a programot kiterjeszteni nyelvtanárokra is, akik az egyetemi képzés alatt sajnos gyakran egyszer sem jutnak el hosszabb időre a célnyelvi országba” – mutatott rá.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom