Ajánló

Nincs svéd kormány

A politikai elit nem volt képes kezelni a skandináv országba irányuló tömeges migrációt, a bevándorlásellenes párt megerősödése pedig megosztja a jobbközép szövetséget

Továbbra sem sikerült kormányt alakítani Stockholmban, tegnap ugyanis elvesztette a bizalmi szavazást a parlamentben a jobbközép blokkot vezető Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson 20181115
A szociáldemokraták után Ulf Kristersson is kudarcot vallott a kormányalakításban (Fotó: AFP - Jonathan Nackstrand)

A svéd kormányválság a szeptemberi választások óta tart, amikor is a 349 fős képviselőházban a baloldali blokk, a svéd Zöld Párttal koalícióban kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt, illetve a Baloldali Párt együttese 144 képviselői helyet szerzett meg, míg a konzervatív Mérsékelt Párt, a Centrum Párt, a Kereszténydemokraták és a Liberálisok – Szövetségként ismert – jobbközép koalíciója 143-at. Először Stefan Löfven eddigi szociáldemokrata kormányfő vallott kudarcot a kormányalakítással, majd pedig Kristersson került nehéz helyzetbe, mert a tegnapi bizalmi szavazáson számított a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) szavataira is. Emiatt azonban a Centrum Párt és a Liberálisok nem akarták támogatni addigi szövetségesüket. A parlament elnöke további három alkalommal javasolhat valakit a miniszterelnöki tisztségre, ezek után új választásokat kell kiírnia.

Amióta 2010-ben az SD bejutott a parlamentbe, jórészt kirekesztik a döntésekből, a párt azonban sikeresen gyakorolt nyomást még a szociáldemokratákra is, hogy szigorítsanak migrációs politikájukon. Az esetleges előrehozott választásokon elemzők szerint leginkább az SD erősödne meg. Kristersson tegnapi kudarca egyébként példátlan –ahogy a The Local cikke emlékeztetett –, Svédországban rendszerint gyorsan megalakulnak a kormányok. Az SD támogatásának elfogadása egyrészt eleve megosztotta a jobbközép pártokat, másrészt pedig a bevándorlásellenes párt követeléseket is támasztott, például a migráció drasztikus csökkentését. A portálnak nyilatkozó szakértők szerint a Svédországba irányuló migráció olyan jelentős volt az elmúlt években, hogy nagyban alakította a politikát is, ugyanúgy megerősítve a radikálisnak tartott SD-t, mint a bevándorlásellenes erőket Németországban, Ausztriában, Norvégiában, Olaszországban vagy Dániában.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom