Ajánló

„Nem adják fel a migránspártiak”

Gál Kinga szerint felháborító, hogy az Európai Parlamentben újra napirendre kerülhet a humanitárius vízumok ügye

Visszaküldték a humanitárius célú vízumok bevezetését kezdeményező, sokak szerint technikai hiba miatt elutasított határozatot tegnap az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE). Az MTI szerint a képviselőtestület plenáris ülése még novemberben vagy decemberben újra szavazhat a jelentésről.

A dokumentumra szerdán 349 képviselő voksolt igennel, miközben az elfogadásához abszolút többségre, vagyis 376 szavazatra lett volna szükség. Juan Fernando López Aguilar szociáldemokrata jelentéstevő technikai hibákra hivatkozva új szavazás kiírását kérte, a parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete pedig visszaküldte a témát a LIBE-nek.

A döntést követően Gál Kinga fideszes EP-képviselő az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: felháborító, hogy a baloldal eljárási hibákra hivatkozva egy újabb jelentés elfogadására vissza tudja hozni az EP elé a szerdán elbukott ügyet. A képviselő elképesztő esetnek nevezte, hogy a baloldal, az EP migránspárti többsége nem hagyja magát, és megtalálja annak módját, hogy mindenképpen áterőltesse a migránsvízumot az uniós parlamenten. A határozatban felszólították volna az Európai Bizottságot, áprilisig tegyen javaslatot a védelmet kérő személyek legális beutazási lehetőségeit megteremtő közösségi jogi keret kialakítására.
Miro Cerar szlovén külügyminiszter szintén tegnap bejelentette, hogy országa támogatja az ENSZ globális migrációs csomagját. A szlovákiai Magyar Közösség Pártja viszont elutasítja a csomagot, és azt kéri, hogy a szlovák kormány is tegyen ugyanígy, ne írja alá a dokumentumot, mert az beláthatatlan biztonsági és szociális kockázatokat hordoz.

A Die Welt eközben arról cikkezett, hogy továbbra is erőteljes a Németországba irányuló menekültügyi migráció. Mint írták, idén eddig már csaknem 160 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be.
A nemzetközileg elismert líbiai kormány vezetője, Fájez esz-Szarrádzs pedig a Corriere della Sera szerint a héten Palermóban képmutatónak nevezte Európának az illegális migránsokhoz való hozzáállását, és nagyobb együttműködést kért az európai országok vezetőitől az ügyben.